Share

Национален военен университет “Васил Левски”sany1860

Националният военен университет “Васил Левски” води началото си от есента на 1878 г., когато на 1 септември във Филипопол (дн. Пловдив) императорският руски комисар в България генерал-адютант княз Александър Михайлович Дондуков-Корсаков подписва Заповед н-р 14 по Военното управление на Българската земска войска, с която назначава първия команден състав на Софийското военно училище, състоящ се от шест души. Училището се нарича Софийско, тъй като е предвидено то да е там, където ще бъде седалището на бъдещия български княз.
За първи началник на училището е назначен капитанът от руската гвардия Николай Николаевич Флейшер, който на 6 септември издава Заповед н-р 1 по училището. От тази дата започва летоброенето не само на военното училище, но и на цялата българска военнообразователна система.

На 10 май 1879 г. е произведен Първият випуск в състав 165 души. Тези офицери участват в защитата на Отечеството по време на Сръбско-българската война като капитани, а впоследствие изнасят на плещите си подготовката и участието на българската армия във войните за национално обединение и прославят българското оръжие по бойните полета на Тракия, Македония и Добруджа. До 1913 г. 83 души от тях командват полкове, 42 – бригади, 15 – дивизии, а 8 – армии. Освен това петима са началници на военното училище, трима са инспектори на артилерията, двама – на кавалерията. Пет офицера достигат до поста началник на щаба на армията, а шест се изкачват до върха на военната пирамида и са военни министри.

voenno2

В периода 1955-1958 г. военното училище се разполага в казармата в квартал “Банишора”, в непосредствена близост до софийския централен затвор, което става неговия трети район в София. От там през септември 1958 г. то е преместено във Велико Търново, където заема бившите казарми на 18-и пехотен етърски полк в центъра на града. От началото на 70-те години на миналия век става постепенното преместване в днешния район, който официално е открит на 15 септември 1979 г.

С решение на ХХХІХ Обикновено народно събрание от 14 юни 2002 г. трите военни училища във Велико Търново, Шумен и Долна Митрополия са преобразувани в Национален военен университет “Васил Левски”. Церемонията по официалното откриване е на 1 септември същата година, когато знамето на търновското училище е предадено на университета.

На 26 ноември 2008 г. тържествено бе отбелязана 130-годишнината от официалното откриване на първото военно училище в България. За 130 години най-старото военноучебно заведения на България обучава и възпитава 128 випуска за нуждите на Въоръжените сили, като последният е произведен на 29 ноември 2008г. Негови началници са били видни български офицери и генерали. Освен това негови випускници са заемали важни държавни постове.

Началник на НВУ „Васил Левски” e бригаден генерал Пламен Богданов.

Адрес и контакти:
гр. Велико Търново п.к.5006
бул. “България” №76
тел. 062/618822 – централа
факс 062/618899
e-mail : nvu@nvu.bg

Офицер за връзки с обществеността
тел. 062/618807
e-mail : pro_georgieva@nvu.bg

www.nvu.bg

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Учебни заведения
Американски колеж “Аркус”

Американският колеж "Аркус" е основан през 2003 г. във Велико Търново. Частното училище предлага висококачествено, модерно и международно признато образование,...

Затвори