Share

Мултимедиен посетителски център “Царевград Търнов” (видео)Уникална за България и Балканския полуостров туристическа атракция, която отвори врати във Велико Търново на 16 февруари 2013 г. Музеят пресъздава важни събития от бита и културата на Царевград от XII и XIII век, от времето на българските царе.

Мултимедийният център е на два етажа и съдържа 29 скулптурни фигури на знакови исторически личности. Сред тях се открояват цар Иван Асен II и съпругата му Ирина Комнина, а също и цар Калоян. На обща площ от 870 кв. м. оживяват още Балдуин Фландърски в сцена с неговото пленяване, знатни боляри в техните жилища, патриарси, занаятчии. Битът е отразен в експозицията на грънчарска работилница, монетарница, оръжейна, амбразура и др. С пищна украса и стенописи е тронната зала на българските царе. В две композиции е представен цар Калоян – коронацията на владетеля от папския кардинал Лъв и битката при Адрианопол през 1205 г, както и много други исторически сцени въстановки на бита от онова време.

 

Концепцията на музея е развита в четири направления – представяне на царската слава, на войнската слава, на духовността – развитието на книгите, на зографството и занаятите.

В посетителския цебтър има 5 сензорни екрани с информация за туристите за Второто българско царство, а така също и мултимедийна зала за прожекции на филми, свързани с историята на славния Търнов.

Работно време:

понеделник: 12:30 – 17:30

вторник-петък: 09:30 – 17:30

събота-неделя: 09:30 – 16:00

Адрес:

Велико Търново, ул. „Никола Пиколо” № 6

тел. 062 622 148

e-mail: tic@velikoturnovo.info

http://www.velikoturnovo.info

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Велико Търново, Забележителности
3D Mapping светлинно шоу (видео)

Светлинно триизмерно шоу върху фасадата на Художествената галерия „Борис Денев”. Продължителността на шоуто е около 15 минути. Използват се 7...

Затвори