Share

Хан Хаджи Николи30

Хан Хаджи Николи е неизменна част от културно-историческото наследство на България и безспорен архитектурен шедьовър от епохата на Възраждането. Построен е през 1858 година по поръчка на търновския търговец и участник в борбата за независима Българска църква хаджи Николи. Проектът и строежът са дело на майстор Колю Фичето, който създава пищна монументална сграда, която и до днес е сравнявана с венециански палат. Значим е и поради факта, че е единствения оцелял през годините от 70-те хана в Търново.

Комплексът на уникалния Хан Хаджи Николи понастоящем е в оригиналния си вид и се радва на нов живот с автентичност и съвременен комфорт. След дълга реставрация Хан Хаджи Николи отваря врати през март 2010 като своеобразен културен център – комплекс от изложбени зали с музей и картинна галерия, ресторант и вино бар.

Ресторантът на Хан Хаджи Николи ще Ви потопи в уникалната атмосфера на това неповторимо място, съчетана с перфектно обслужване, европейска и българска традиционна кухня, гурме меню, богат асортимент от качествени български и вносни вина, внимателно подбрани от специален екип от енолози. Ресторантът има няколко зали разположени на два етажа. Във Велико Търново само ресторантът на Хан Хаджи Николи предлага на своите гости подбрана гурме кухня.

18

Лятната градина се намира във вътрешния двор на Хан Хаджи Николи и е предпочитано място както за хранене, така и за сцена на концерти, литературни четения, камерни представления, фирмени партита, банкети, дегустации на вина, сватбени церемонии. През летните вечери в градината на ресторанта можете да се насладите на изпълнения на класическа китара, акордеон и пиано. Лятната градина разполага с около 60 места.

Картинната галерия на Хан Хаджи Николи във Велико Търново започва своята дейност през месец март 2010 г., с цел да се превърне в културно средище и място за изява на български и чуждестранни художници. Галерията се стреми да представя най-добрите образци в съвременното българско изкуство. Намира се на третият етаж на хана. Хан Хаджи Николи разполага и със собствена колекция картини.

1

Изложбените зали на Хан Хаджи Николи приютяват и представят ценни експонати от българската история и най-добрите образци на българската живопис под формата на гостуващи музейни експозиции и изложби. Музейната експозиция е разположена на втори етаж и от месец март 2010 всяка година тук гостуват със свои представителни изложби най-големите музеи от страната, както и частни колекции.

Адрес и контакти:

гр. Велико Търново 5000
ул. Георги Сава Раковски 19
моб.: +359 879 066 455
тел.: +359 62 651 291
факс: +359 62 650 250
office@hanhadjinikoli.com

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Забележителности, Заведения
Констанцалиевата къща

Констанцалиевата къща е един от най-забележителните и представителните паметници на жилищната архитектура в с. Арбанаси. Първоначалното й изграждане се отнася...

Затвори