Share

Жителите на “Варуша” пред кандидатите на „Демократична България“: Тук ремонтите се следят с дрон, местната власт ни изостави!

вторник, 8 окт., 2019, 11:28ч.


72487054_504284163758269_1061479125434236928_n

Десетки жители на емблематичния великотърновски квартал „Варуша“ споделиха проблемите си пред кандидата за кмет от „Демократична България“ адв. Калоян Янков и кандидатите за общински съветници. Срещата в читалище „П. Р. Славейков“ продължи близо два часа и бе по инициатива на Якоб Ван Бейлен, който се оказа голям приятел и дарител на културната институция. Да поговорят с хората дойдоха още Елена Чамуркова, Сева Памукчиева, Красимир Труфев, който заедно с Бейлен живее на Варуша, и д-р Христо Димитров.

„Ние не сме написали управленската си програма в уютните си кабинети, а я пишем всеки ден заедно с гражданите и включваме в приоритети си несвършеното от местната власт до сега“, коментира Калоян Янков. По думите му „Демократична България“ е единствената алтернатива на настоящето управление, а в предизборната кампания вместо да са конкуренти, кандидатите всъщност се подкрепят един друг.

„Листите, които нямат кандидат-кметове са бизнес асоциации и ще осребрят всеки спечелен глас във вид на сделки с общината, което са правили и досега. Не ги разглеждайте като загрижени хора за града. Основната им грижа е за собствените интереси. Аз самият нямам договори, обществени поръчки и сделки с общината, независим съм от общинската и от всяка друга власт. Това ми дава възможност да погледна нещата от страни и да видя несвършеното за града, а то е твърде много“, каза Янков. Според него най-важните проблеми са слабата икономика, ниските доходи, липсата на инвестиции и корупцията.

„Ако се спрат кражбите, ще имаме още един бюджет, с която ще се направят много добри неща за града и това е мисията на „Демократична България“, подчерта Янков. По думите му старините и културно-историческите паметници са лицето на старата столица, затова те трябва да се поддържат, а вместо това администрацията слага винили на мястото на порутените стени.
„Намираме се в уникална културна институция. По стечение на обстоятелствата съм обиколила десетки читалища в страната. Болно ми е как изглежда това читалище и мисля, че местната власт би следвало да се намеси. Боли ме, че нямате бюджет да купувате книги, че разчитате само на дарители и на нищожна субсидия. Ето това чудесно място за култура, изкуство и знания, където всеки трябва да настръхва, всъщност е емблема на недоброто състояние на квартала и на някой части на града, емблема на управлението. А вие създавате култура, социални контакти, интелектуален продукт и респект за това, но къде е местната управа“, попита и Елена Чамуркова.

Гражданите заявиха, че все повече млади хора бягат от тук, а града е транзитно място за студентите, които след пет години учене се установяват или в София, или в чужбина.
„В този квартал живея 12 години и знам проблемите му, но познавам и проблемите на образованието във Велико Търново. В детските градини децата са по 40. Да, сега ще имаме нова забавачка, но защо през последните години не беше изградена нито една. И аз като вас, господин Янков, съм възпитаник на Математическата гимназия, затова ще ви кажа, че в средния и горен курс по външно оценяване градът ни не стои добре. Нещо повече – напускат ни млади семейства затова, че няма къде да си пратят децата на училище. За да избереш училище трябва да се преместиш в друг град и това се превръща в процес. ВТУ е ключово важен за града – ако го загубим ще е пагубно, а Търново е много зле и от към детско здравеопазване и въобще от лекарска грижа, която се изнася към София и Плевен. Ако сме избрали да живеем в Търново защото е красив град, бягаме заради липсата на качество на живот“, заяви Мариана Иванова. И допълни – аз съм търновчанка, целият ми род е от тук, но се принудих известно време да живея в чужбина.

По-възрастна съседка на Мариана заяви, че една от най-големите несправедливости е „продадената гора“ на “Картала” в мандата на предишния кмет. „Изсякоха дърветата, а там беше прекрасно място за разходка. Аз съм си отгледала в тази гора децата и внуците. Другият ни проблем са изоставените къщи в нашия квартал, според мен собствениците може да се издирят, нали за това е местната власт“, коментира още възрастната жена.

Друг проблем за част от живущите на “Варуша” се оказа фактът, че в читалище „П. Р. Славейков 1920“ има секция за гласуване, но повечето от живущите в близост са принудени да ходят на избори доста по-далеко. „Пращали сме десетки жалби, но без резултат. Тук живеят много възрастни и трудноподвижни хора, които едва кретат с с бастунчета, но вместо да ни помогнат ни обвиниха, че саботираме изборите. Пишем жалби за снегопочистването, сметосъбирането, защото не може възрастни хора да се качват едва – едва по тези баири през зимата и да не е почистено, но никой не ни обръща внимание“, заяви и председателката на читалището Маргарита Цанкова. Тя изрази несъгласие институцията да плаща такса смет, при положение, че годишно се „изхвърлят по няколко хартийки“ и заяви, че годишната субсидия едва стига за заплати и режжийни и поиска по-справедливо разпределение на бюджета, още повече, че читалището наскоро успешно е защитило проект.

„Когато има добро управление, проблемите се отмятат един по един. Ние се ангажираме, че ще се погрижим за качеството на живот в квартала и ще помагаме, както и досега на читалището“, посочиха кандидатите на „Демократична България“.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Инж. Добромир Добрев и ГЕРБ дариха нови екипи на младите футболисти от ДЮШ на ОФК „Локомотив“

Нови състезателни екипи, дарение от ГЕРБ получиха всички млади футболисти от ДЮШ на ОФК „Локомотив“. Екипировката бе връчена на треньорите...

Затвори