Share

Здравният министър във В. Търново: “Личните лекари ще правят списъци на желаещите да се ваксинират”

петък, 15 ян., 2021, 16:30ч.


sadii

Личните лекари ще изготвят предварителни списъци на желаещите да се ваксинират срещу COVID-19, обяви във В. Търново здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов след среща с директорите на регионалните здравни инспекции от В. Търново, Габрово, Плевен, Ловеч и Русе. На нея те са обсъдили предстоящото ваксиниране в социалните домове, прилагането на антигенни тестове на учителите, което започват от 25 януари и други актуални теми.

„Колегите от РЗИ са изпратили писма до личните лекари, даден им е едномесечен срок, в който да се изчисти броят на желаещите да се ваксинират в четвърта и пета фаза. Личните лекари ще започнат да ваксинират тогава, когато съберат желаещите от своите пациентски листи да се имунизират. В тази връзка следващата седмица предстои да се срещнем с представители на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, за да изчистим всички детайли по организацията“, каза още проф. Ангелов.

Здравният министър увери, че до края на февруари и началото на март в страната ще пристигнат големи количества ваксини и тогава ще стартира и трета фаза на ваксинацията. „Искам да уточня, че ако сме приключили една фаза и сме започнали следващата, това не означава, че някой от първа фаза, ако поиска да бъде ваксиниран, ще му бъде отказано”, поясни той.

По думите на министър Ангелов гражданите ще могат да избират с каква ваксина да се имунизират и посочи, че в мобилното приложение coronavirus.bg има цялата информация за двата препарата, доставени досега в България – на Pfizer-BioNTech и на Moderna. Приложението е безплатно и има специална секция с въпроси и отговори относно препаратите.

Здравният министър каза още, че не се притеснява от предстоящия протест на ръководителите на спортни и танцови школи, тъй като целта е да се запази живота и здравето на гражданите. Ако заболеваемостта продължи да намалява и падне под 120 на 100 000 души население, тогава ще започне и постепенното отваряне на неработещите към момента обекти. Преди това трябва да се върнат учениците в училищата и студентите в университетите, подчерта той.

Днес проф. Костадин Ангелов издаде заповед, в която бе обявено кои видове дейности в училищата и вузовете се връщат с присъствена форма на обучение, както и за възобновяването на плановите операции в болниците.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автодиагностика във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Започна прием на документи от кандидати за потребители на социалната услуга “Асистентска подкрепа”

Община Горна Оряховица в качеството си на доставчик на нова социална услуга „Асистентска подкрепа“, в изпълнение на Закона за социалните...

Затвори