Share

Защо издаването на електронна книга може да е благоприятно за вас

четвъртък, 17 юни, 2021, 17:06ч.


200718012_10223550782170570_8254207598227992821_n

Ако човек сърфира из мрежата в търсене на съвети какво да предприеме, то е много вероятно да попадне на публикация, която да го насърчи да издаде своя електронна книга.

Но дали това е така?

В настоящата статия решихме да подберем няколко съвети, които да Ви убедят, че издаването на електронна книга може да е наистина благоприятно за Вас – във финансов, професионален и морален аспект.

Авторското право е един от малките начини, с които може да придобиете законен монопол

Либералното законодателство е чудно нещо. То хем се стреми да създаде условия, в които в рамките на един свободен пазар всеки да може да се изяви, хем се старае този пазар да не е погълнат от неколцина, които ще създадат монополни условия, които задушават конкуренцията.

Авторското право над една творба от художествно или нехудожествено естество е едно от малките изключения, които нарушават този принцип.

Създавайки една книга –Вие имате абсолютни права на нея. И законът – в почти всички държави на планетата Ви брани от посегателства над нея.

Ползването без разрешение от автора е едновременно (в повечето юрисдикции) проблем от гражданско, така и от криминално естество.

Публикувайки Вашето произведение – Вие получавате автоматична защита, която трае докато сте живи. Така и в определен период от време за Вашите наследници.

Едва ли има друго право, което да е така абсолютно.

Публикуването на електронна книга може да е абсолютно безплатно. И да Ви носи доход

Публикуването чрез издател (независимо къде се намирате) е понякога трудна задача.

Пазарът е силно конкурентен – и повечето издателства не желаят да рискуват с нови автори (или го правят относително рядко).

За това има посредници – литературни агенти, които се опитват срещу комисионна на тяхна страна да продадат произведенията на авторите, които представляват.

Всичко това води до по-малки хонорари (на „по-малките автори). И до „кастовизация” – малко хора могат да „пробият”.

Всичко това може да бъде избегнато, ако автора прецени да издаде сам творбата си.

За щастие – този процес може да не струва и стотинка.

Чрез големи платформи като Амазон, Лулу, Барнс енд Ноубъл, Смашуърдс и други – всеки може да качи произведението си. И читатели може да го закупят – било то бройка от електронната книга, било то да я прочетат през абонамент.

Повече за печеленето на пари онлайн чрез авторско право може да прочетете в блога „Пасивен доход”.

Избирайки самоиздаването – авторите може да имат шанс да се преборят за една глобална аудитория. Не са малко авторите, които могат да се препитават само от авторските си права. Стига да изградят една лоялна фенска база.

Издаването на електронна книга може да е полезно за Вашата кариера

Като се каже, че някой ще издава електронна книга, то мнозина си представят, че той/тя ще публикува някоя своя художествена творба.

Това не е задължително. Платформите за електронни книги предлагат издаването и на нехудожествена литература.

И най-хубавото е, което не споменахме отгоре е, че повечето платформи предлагат и безплатен ISBN, с който може да се означи публикацията. За тези, които за пръв път чуват този термин – ISBN е международна номерация, с която се означават книгите.

Закупуването на собствен ISBN е скъпо – над стотина долара.

С ISBN – а и публикацията, която е достъпна онлайн, то Вие с лекота може да докажете, че сте авторитет в областта, в която пишете.

Вашето име (стига да сте написали нещата добре) ще се ползва с по-голям авторитет в областта , в която искате да се реализирате. И ще може да се изказвате на редица професионални мероприятия – семинари, уебинари, обучения. Ако сте много напористи – защо не това да не се превърне във Ваш допълнителен или основен бизнес.

Финални мисли защо издаването на електронна книга може да е благоприятно за Вас

Надяваме се, че Ви убедихме, че издаването на електронна книга може да е благоприятно за Вас.

То може да не Ви струва допълнителни средства, придобивате абсолютни права над надписаното, може да Ви носи куп допълнителни, пасивни доходи, както и може да подпомогне сериозно Вашата кариера.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Венцислав Спирдонов, председател на Асоциацията на Общинските съвети: Необходимо е разширяване на източниците за приходи на общините

Необходимо е намирането на механизми, чрез които собствениците приходи на общините да бъдат разширени. Това заяви Венцислав Спирдонов – председател...

Затвори