Share

Започна обновяването на паметника „33-ти Свищовски полк“ в Свищов

четвъртък, 23 май, 2019, 15:25ч.


20190522_132436

Преди време правителството одобри допълнителни разходи за финансово подпомагане на общините за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници. Пет хиляди лева  бяха отпуснати за паметника на „33-ти Свищовски полк“ в Свищов, който има нужда от възстановяване на надписите и връщане на първообраза му, след констатирани негови изменения.

Във връзка с тези дейности, започна почистването на паметника с технология използваща високо налягане. Представителят на фирмата изпълнител Пенчо Ганев обясни, че самата технология се извършва с машини, които са специализирани за почистване и на такъв вид съоръжения. „Освен паметници, тези машини се използват за почистване и на площади, фасади и т. н. Нещата се свеждат до това, че само със силата на водата, без използване на абразиви и химикали – което е пагубно за такива паметници, ние успяваме да постигнем един превъзходен ефект. След почистването на паметника, ще се премине към работа по фугите, които в момента са запълнени с някаква циментова смес, с неясен състав. Ние имаме разработена технология с композитни материали в абсолютно същия цвят, използва се прах от такъв пясъчник със същия цвят, с която ще запълним фугите на местата, където е нарушена целостта, за да запазим идеята на паметника. Целият този процес ще отнеме около една седмица, в зависимост от времето.“, обясни г-н Ганев. Той допълни, че има доста опит в тази област с подготовка и реставрация на църкви, манастири и паметници на културата, но в разговорите, които е имал с кмета на Свищов Генчо Генчев е впечатлен от огромното негово желание да въведе в приличен вид историческите паметници, които дават облика на един хубав град като Свищов и съхраняват историческо минало.

Паметникът на 33-ти Свищовски полк в Свищов е изключително важен за военната историята на България. Той е проектиран и изпълнен от Андрей Николов и Иван Лазаров, и  изграден с дарения на родолюбиви свищовци през 1923 година. За да се увековечи паметта на загиналите, за паметника са използвани камъните от боевете при Дойран. Първоначално е бил изграден в двора на старата казарма – в близост до Часовниковата кула, но днес той се намира на площад „Велешана”, където е бил преместен след закриването на казармите и на 22 октомври 2005 година тържествено е открит. Оттогава, всяка година на 6 май – Денят на храбростта, паметникът се почита с поднасяне на цветя, венци и с празнична програма.

В момента в Свищов се прави обхождане и опис на паметниците, които се нуждаят от спешно почистване и обновяване.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
МТИ “Културен туризъм 2019” обяви наградите от Националния студентски конкурс за туристическа тематика

Всяка година в навечерието на 24 май - Ден на българската просвета и култура, и на славянската писменост, организаторите на Международно туристическо изложение „Културен...

Затвори