Share

Заменят няколко липи в центъра на В. Търново с нови дървесни видове

вторник, 19 ян., 2021, 15:56ч.


2

Повод са жалби на граждани и ремонт на нарушена тротоарна настилка

По повод многократни сигнали и жалби, подадени от граждани и касаещи нарушаване на целостта на сградите по улица „Цар Тодор Светослав”, Община Велико Търново предприема ремонт на тротоарната настилка и поетапно премахване на няколко липи на горепосочената улица. Дейността ще стартира от северната страна – пред сградите на адрес №5 и №7 и ще продължи към южната ѝ част.

Липите ще бъдат заменени с видове, които са подходящи за градска среда – характеризиращи се с плитка коренова система. По този начин няма да бъде нарушавана техническата инфраструктура, същевременно ще бъде запазена и зелената градска система в района. Микроклиматът също няма да бъде нарушен, тъй като в непосредствена близост се намира парк „Марно поле”, в който периодично биват засаждани нови дървесни видове.

Обсъден е и вариант за редуциране на повърхностните корени на липите, който обаче се оказва неприложим – ако бъде приложен, устойчивостта на дърветата при силни въздушни течения ще се окаже сериозно нарушена.

Заради разрастването на кореновата система на липите тротоарната настилка по улица „Цар Тодор Светослав” е силно засегната и компрометирана. Исканията от гражданите са основателни, тъй като липсва достатъчно отстояние на дърветата от сградата, съгласно нормативните изисквания от Закон за собствеността.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Великотърновските социалисти сформираха предизборен щаб

Провеждат конференция на 30 януари Общински предизборен щаб вече е сформиран във великотърновската партийна организация на БСП. Председател е лидерът...

Затвори