Share

Зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков представя проекта „Енергийно обновяване на българските домове”

вторник, 22 май, 2012, 13:47ч.


На 29 май (вторник) заместник министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще представи във Велико Търново проекта „Енергийно обновяване на българските домове”.

Презентацията ще се състои в 11:30 ч. в Ритуалната зала на Община Велико Търново. Участие ще вземат също и Десислава Йорданова, директор на дирекция „Жилищна политика” в МРРБ.

Проект „Енергийно обновяване на българските домове” се финансира по схема BG161PO001/1.2-01/2011 ”Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради” от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Конкретен бенефициент по него е дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ.

Целта на проекта е осигуряване на по-добри условия на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради в градските центрове чрез повишаване на качеството на жизнената среда и изпълнение на мерки за енергийна ефективност. Той обхваща 36 градски центрове и е с продължителност три години (2012-2015 г.). Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв. Конкретен бенефициент е дирекция „Жилищна политика” в Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Финансова помощ за изпълнение на мерки за енергийна ефективност ще получават сдружения на собственици, регистрирани по реда на Закона за управление на етажната

собственост в съответната общинска администрация и в регистър БУЛСТАТ. За всяка одобрена сграда собствениците ще получат финансова помощ до 50% от стойността на бюджета за

обновяване на съответната сграда. От оперативната програма ще се покрият изцяло разходите за обследване за установяване на

техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност.

Във връзка с реализирането на проекта Фонд за жилищно обновяване ще подпомага процеса по обновяване чрез предоставяне на заеми/банкови гаранции. Неговата цел е да подпомогне сдруженията на собствениците или отделните собственици на самостоятелни обекти в многофамилни жилищни сгради да осигурят техния дял от 50% от бюджета за обновяване на съответната сграда/блок секция.

Положително ще бъдат оценени всички сгради, отговарящи на критериите за допустимост, и ще получат одобрение за получаване на финансова помощ и изпълнение на обновяване за енергийна ефективност по реда на заявяване и до изчерпване на наличния публичен финансов ресурс.

При посещението си във Велико Търново заместник министър Нанков и членовете на екипа на МРРБ са готови да отговорят на всички въпроси на заинтересованите да обновят домовете си великотърновци.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Георги Давидов е новият експерт по спорта в Община В. Търново

Георги Давидов е новият експерт по въпросите на спорта в Община В. Търново на мястото на Мирослав Паничаров. Давидов има...

Затвори