Share

ВМРО организира изложба по повод 120 г. от смъртта на подпоручик Александър Панайотов

понеделник, 18 сеп., 2023, 16:42ч.


378129593_1452521285536990_3103843859878132652_n

На 21 септември се навършват 120 г. от трагичната смърт на великотърновеца подпоручик Александър Панайотов, загинал като войвода на въстаническите сили в Ресенска революционна околия по времето на Илинденско-Преображенското въстание. По този повод ВМРО подготвя юбилейна изложба, посветена на въстанието на българите от Македония и Одринско през 1903 г. Тя ще бъде експонирана в парка „Марно поле“ на 21-и от 17 ч. Изложбата ще бъде съпътствана от музей на открито, на който ще бъдат представени оръжия и предмети от епохата на националноосвободителните борби на българите от Македония и Одринско.

„Александър Панайотов е роден през 1878 г. във В. Търново. Завършва Военното училище и служи като офицер там. Отличава се с високи морални качества, за което свидетелстват спомените на негови възпитаници. В началото на 1903 г. е привлечен от поручик Борис Сарафов и заедно с група български офицери и подофицери заминава в Македония, където взема активно участие във военната подготовка на Илинденско-Преображенското въстание.

Участва в работата на Смилевския конгрес на Битолския революционен окръг и е избран за воевода (военен ръководител) на Преспанска революционна околия. В началото на въстанието взема активно участие в организирането на четите и воденето на бойните действия. Подпоручик Александър Панайотов се отличава със своята привързаност към населението и е един от малкото, които остават до последния момент на въстанието. На 14 септември Главният щаб обявява край на бойните действия, но той остава в своя район и загива трагично на 21 септември на брега на Преспанското езеро, където с неговите другари са обкръжени и изгарят в запалените от башибозука изсъхнали тръстики.

През 20-те и 30-те години на миналия век Македонското младежко дружество във В. Търново носи неговото име като спомен за неговия геройски подвиг. С тази изложба искаме да припомним трагичната смърт на подпоручик Александър Панайотов“, съобщи областният лидер на ВМРО доц. д-р Милен Михов.

Ден по-рано – на 20 септември от 17:30 ч. ще има и тържествено поднасяне на цветя и венци пред паметната плоча на воеводата на едноименната улица в центъра на града.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Yettel е първият телеком в България с престижния сертификат TOP Employer 2023

Българското подразделение е и първото в групата на PPF Telecom Group, получило световното отличие Yettel България получи престижния световен сертификат...

Затвори