Share

Венцислав Спирдонов, председател на Асоциацията на Общинските съвети: Необходимо е разширяване на източниците за приходи на общините

четвъртък, 17 юни, 2021, 16:57ч.


vs

Необходимо е намирането на механизми, чрез които собствениците приходи на общините да бъдат разширени. Това заяви Венцислав Спирдонов – председател на местния парламент във Велико Търново, председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България /НАПОС/.

„Подобна мярка е има няколко ефекта – ще се спре оезлюдяването на периферните райони на страната, ще повиши силата на местната власт, ще се увеличат инвестициите със собствени средства на общините, а това ще провокира и самите граждани да бъдат по-активни, идейни и да участват в процесите на развитие“, разяснява Спирдонов.

Темата бе дискутирана на 19-то Общо събрание на Националната асоциация на председателите на общински съвети.

„Застъпих тезата, че Асоциацията трябва да наблегне на политиките по децентрализация. Най-близко до хората е местната власт, но за да могат да се решават бързо и качествено проблемите е необходимо общините да имат повече механизми за формиране на приходи, които да остават в местните бюджети. Сигурен съм, че с общите усилия на НАПОС-РБ, НСОРБ, НАСО РБ и Национално сдружение на кметовете на малки общини и кметски наместници най-накрая ще има положителен резултат в тази насока”, подчерта Венцислав Спирдонов.

Председателят на Общинския съвет в Свищов Кристиян Кирилов е новият член на УС на сдружението на местните парламенти. „Надявам се Кирилов да даде част от своята експертиза, а участието му в ръководството да донесе позитиви за местната власт в Свищов”, коментира още Спирдонов.

vs5

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Коалиция ГЕРБ-СДС откри приемна в Горна Оряховица

Приемна на Коалиция ГЕРБ-СДС в Горна Оряховица ще работи всеки ден от 9,00 до 18,00 ч. за гражданите. Офисът се...

Затвори