Share

Велико Търново ще чества Богоявление и рождението на Христо Ботев

вторник, 4 ян., 2022, 19:46ч.


B

Велико Търново ще спази традицията и ще отбележи големия християнски празник Богоявление с пускане на Христовия кръст във водите на р. Янтра.

Йордановден е сред най-старите и почитани празници, символизира покръстването на Исус Христос в река Йордан от св. Йоан Кръстител, както и вълшебната и целебна сила на водата.

Празникът ще започне със Света литургия и тържествен водосвет в Катедралния храм „Рождество Богородично“. Службата е от 9:00 ч. навръх 6 януари.

В 10:30 ч. от катедралната църква ще потегли литийно шествие, което ще спре пред площад „Цар Асен I” пред Царевец за благославяне на бойното знаме на НВУ „Васил Левски“ и след това ще продължи до кв. „Асенов“.

В 11:15 ч. на Владишкия мост и в подножието му ще се проведе ритуалът по пускане и изваждане на Христовия кръст от р. Янтра.

6 януари е рождената дата на големия български поет и революционер Христо Ботев – навършват се 174 години от рождението му. В 9:30 ч. пред паметника на бележития възрожденец ще се състои военен ритуал по поднасяне на венци и цветя, ще прозвучи българският национален химн.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Почина учителката от Лясковец, простреляна от бившия си мъж

Починала е 51-годишната учителка Даниела Райкова, която бе простреляна след скандал от бившия си мъж в Лясковец. Това съобщиха нейните...

Затвори