Share

Възстановката “Пътят на хляба” предизвика огромен интерес (видео)

неделя, 22 сеп., 2013, 13:58ч.


IMG_3350
IMG_3353
IMG_3361

На огромен интерес се радваше историческата възстановка и дегустация “Пътят на хляба на българите”, която е днес до паметника на “Майка България” и е един от акцентите в мероприятията за Деня на Независимостта.

“Представянето е като приказка, история на бита на обикновения човек в миналото”, разказа Върбан Минев от клуб “Традиция”. Общо 14 човека от клуба участват във възстановката. Пред великотърновци те показаха днес историята на житото, имаше нагледно представяне на меленето му с ромел, докато се получи първо булгур, а после и брашно.

Други участници във възстановката приготвяха и печаха пърленки, трети месеха вкусен хляб и го печаха в пещ. Към всичко това беше представена и дестилация на спирт, както и приготвяне на търновското “въртяно кафе”, което се прави на жар и горещ пясък. Майсторът въртеше чашите на специален поднос, от който кафето така и не се изливаше заради центробежната сила.

Стотици граждани се бяха натрупали около мястото на възстановката, като можеха да опитат вкусните хлебчета, пърленки, жито и на място направено в горещ пясък кафе. След церемонията пред “Майка България” там дойдоха и всички официални лица, начело с вицепрезидента Маргарита Попова и кмета Даниел Панов, които с интерес разгледаха “Пътят на хляба”, опитаха от всички на място приготвени продукти и изслушаха обясненията на Върбан Минев. Интересната проява продължава днес до 15 часа.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Програмата за Деня на Независимостта

П Р О Г Р А М А ЗА ЧЕСТВАНЕ 105-ата ГОДИШНИНА ОТ ОБЯВЯВАНЕ НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ 22 септември 2013...

Затвори