Share

В. Търново подкрепя жертви на домашно насилие с нов център за социални услуги

понеделник, 8 юни, 2020, 18:47ч.


RD2 (2)

С нов център за комплексни социални услуги Велико Търново подкрепя пострадали от насилие – домашно или друга форма. Това включва включително и временно настаняване в среда, която е максимално близка до семейната.

Двете къщи, разполагащи с всички необходими условия и удобства, са изградени в кв. „Зона Б“ с европейски средства, които Община Велико Търново привлече по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. За предоставяне на социалната услуга „Кризисен център за лица Търновгад“ бе защитен проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“, избран е екип, а със специалистите вече се провежда обучение.

Новата социална услуга бе представена на пресконференция, в която участваха заместник-кметът проф. Георги Камарашев, директорът на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова, както и представители на всички институции, ангажирани със защита на пострадалите от насилие. Росица Димитрова подчерта, че стремежът на Община Велико Търново като иноватор в сферата на социалните услуги е да профилира новия център в място за подкрепа на жертвите на домашно насилие.

С проекта „Кризисен център за лица Търновград“ се създават условия за комплексни социални услуги, оказване на индивидуална подкрепа и задоволяване на ежедневни потребности, правно консултиране, социално-психологическа помощ, интегриране на пазара на труда и включване в обществения живот и др. Потребителите ще имат денонощен достъп до услугите, включително и при спешна нужда. Освен от резидентен тип, цялостната подкрепа може да бъде и мобилна – да се предоставя и извън кризисния център.

Проектът получи много висока оценка от представителите на Областната дирекция на МВР, Районна прокуратура и Районен съд, Агенция „Социално подпомагане“, Областна управа и др. Те бяха единодушни, че новата социална услуга и изградената за нея инфраструктура позволяват да бъдат извеждани от рисковата среда пострадалите от насилие, но и да се акцентира върху превенцията и предотвратяването на тези случаи.

В двете къщи временно ще бъдат настанявани, пострадали от домашно насилие, трафик на хора или друга форма на експлоатация лица, хора в риск, както и граждани, останали без дом заради бедствена ситуация – пожар, наводнение или др. Капацитетът е 30 души.

Двете нови сгради са изградени според най-съвременните практики и тенденции в сферата на енергийната ефективност В тях са внедрени различни системи – за съхраняване и пречистване на дъждовна вода, за собствено производство на ток чрез слънчеви колектори и др. Така се постигат максимални икономии на разходите за консумация на ток, вода, отопление и пр.

21 души ще работят с пострадалите – социални работници, психолог, медицинско лице, трудотерапевти, предвидена е и невъоръжена охрана от шестима души.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Пожар в Чолаковци, пет пожарни гасят пламъците

Пожар пламна в склад за дрехи втора употреба в кв. "Чолаковци" във В. Търново. Пет противопожарни автмобила вече го гасят....

Затвори