Share

В. Търново отбеляза тържествено Деня на Независимостта (снимки)

четвъртък, 22 сеп., 2022, 12:59ч.


Picture 011
С редица от прояви Велико Търново отбеляза тържествено 144-ата годишнина от обявяване Независимостта на България. Сред официалните гости за празника бе и вицепрезидентът на страната Илияна Йотова.

С Празнична Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий в църквата-музей „ Св. 40 мъченици” започнаха проявите. Посбе бе водосветът и поръсване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

На Царевец от 10:30 ч. бе военният ритуал за издигане националното знаме на Република България, последван от официални слова на гостите и празничен благослов. Поднесени бяха венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. Празничното шествие продължи до паметника „Майка България” в центъра, където вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на В. Търново Даниел Панов положиха цветя.

Последва шоу-спектакъл на участниците в ХV Международен фестивал на военните оркестри, а по същото време в парка “Марно поле” се провеждаше анимация за деца и родители със списание National Geographic KIDS България под надслов „Образователна и занимателна обиколка”.

 

Следобяд предстои Кръгла маса на тема „Велико Търново – историческа и духовна столица на България – правно положение и перспективи“, а вечерта пред Общината е фолклорният концерт на Илка Александрова и Голямото Търновско хоро с участието на любителски танцови формации, както и изпълнение на строеви хватки с оръжие от Представителна част на НВУ„Васил Левски”.

Тържествата днес ще завършат на площад „Цар Асен I” от 19:30 ч. с Тържествена проверка и аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

Picture 013

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Лясковчани се включиха в ритуалното честване по повод 114 години от обявяване Независимостта на България

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново княз Фердинанд обявява с манифест Независимостта на България. С този акт на...

Затвори