Share

Урологът д-р Ненчо Кондов: „Болките в долната част на гърба при мъжете и жените често са проява на бъбречна колика, а не симптом на заболяване на опорно-двигателния апарат”

петък, 13 май, 2022, 10:45ч.


д-р Ненчо Кондов

д-р Ненчо Кондов

ПОВЕЧЕТО ХОРА ПОГРЕШНО ОПРЕДЕЛЯТ КОЙ Е ИЗТОЧНИКЪТ НА БОЛКИ В ГЪРБА ИМ, КАТО БЪРКАТ БЪБРЕЧНАТА КОЛИКА СЪС СИМПТОМ НА ЗАБОЛЯВАНЕ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНИЯ АПАРАТ. Междувременно сдвоеният орган има свои специфики и характерни симптоми, които се появяват при болестен проблем. Обикновено заболяванията с бъбречен произход възникват на фона на влошаване на общото благосъстоянието, придружено от температура. Възможни са гадене и често уриниране, обяснява урологът д-р Ненчо Кондов.

Възможно е човек да разбере какво го боли – долната част на гърба или бъбреците – ако обърнете внимание на наличните съпътстващи симптоми. Бъбречната болка винаги е локализирана на мястото на сдвоения орган. Може да се появи от лявата или дясната страна, но рядко „стреля” по целия гръб.

Болката в долната част на гърба от бъбреците може да бъде тъпа или остра, слаба или силна. В много случаи пациенти разказват, че страданието им е неразличимо от болка при ишиас или остеохондроза. Но то може да обхване и други области от тялото, като слабините и бедрата например. Друг признак, че дискомфортът е причинен от бъбреците е когато, болката в кръста не изчезва или не се влошава с промяна в позицията на тялото. Последното е типично при заболяване на гръбначния стълб. В такива случаи болезнеността се усеща постоянно и обикновено се притъпява или отстранява само с медикаменти от групата на спазмолитиците. Но тяхната роля е само да облекчат пациента, а не да лекуват причината за появата й. Само въз основа на специфични диагностични методи и обстоен преглед е възможно да се постави точна диагноза и да се предпише ефективна терапия, категоричен е специалистът от столичната Университетска специализиран болница за активно лечение по онкология д-р Кондов.

Не може да се изключи, че ако боли гърбът, източникът на проблема са бъбреците, защото дискомфорт или болезнени усещания с различна степен се проявяват в случаи на възпаление (пиелонефрит, гломерулонефрит), при пролапс на орган (нефроптоза), при образуването на камъни и други заболявания на пикочно-половата система.

Болките в гърба, причинени от бъбреците, са два основни типа. Тъпа и болезнена, придружен от тежест в долната част на гърба е болката в следствие на възпалително заболяване (пиелонефрит). Остра, подобно на пробождане с кинжал, причинена от колики е болката при запушване на уретрата (уролитиаза) или при бъбречно-каменна болест (твърди отлагания в бъбреците, които засягат нервните окончания в сдвоения орган).

Когато причината за това, че боли долната част на гърба са бъбреците, болезнените усещания са непроменени. Те са или тъпи, или остри – в зависимост от етиологията, от първопричината на заболяването. Мускулната болка в гръбначния стълб се различава и с това, че тя често преминава от т.нар. остра фаза в глуха, избледнява в покой и се възобновява в момент на движение, работа, при започване на дейност.

Ако внимателно “слушате” себе си, можете да усетите къде точно се проявява болката – в гърба или в областта на бъбреците, но малцина са до толкова само наблюдателни. Тъй като сдвоеният орган се намира на известно разстояние от повърхността на тялото, зад гръбначния стълб, усещанията за болка са концентрирани в дълбините на тялото. Напротив, когато човек изпитва дискомфорт по-близо до повърхността на гърба, това най-вероятно се дължи на проблем с гръбначния стълб или гръбначните мускули. Винаги когато гърбът боли в долната част и областта на бъбреците трябва да се търси истинската причина за страданието. Човек не би могъл сам да прецени истинската причина. Ефективни диагностични методи, като ултразвук, компютърна томография, ЯМР, помагат за изясняване на диагнозата. Освен това се извършват изследвания на кръв и урина. Всички тези процедури се назначават и извършват под наблюдението на лекуващия лекар специалист, обяснява д-р Кондов.

д-р Ненчо Кондов 2

Урологът припомня, че проблеми с бъбреците може да причини плуването в студена вода, хипотермията, седенето на земята или вирусно заболяване, като „банално” възпаление на  сливиците (тонзилит) или тежък остър респираторен синдром (ТОРС) причинен от коронавирус. Симптоми  характерни само за бъбречните заболявания са болки съпроводени от висока температура (повишаване на температурата до 40 С), забележимо подуване сутрин, следи от кръв и гной в урината, често уриниране, усещане за парене при уриниране, скокове в кръвното налягане, гадене, влошаване на съня.

         БЪБРЕЦИТЕ СА ФИЛТЪРЪТ ОТ КОЙТО ЗАВИСИ ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ. БИТУВА МНЕНИЕТО, ЧЕ „ЩОМ БОЛИ БЪБРЕК ВЕЧЕ Е КЪСНО ЗА ЛЕЧЕНИЕ”, НО ЗА ДА НЕ СЕ ДОПУСКА ТЕЖКА БЪБРЕЧНА ПАТОЛОГИЯ ПОМАГАТ РЕДОВНИТЕ ЦЯЛОСТНИ ПРЕГЛЕДИ, С НАЗНАЧЕНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, ОТ СПЕЦИАЛИСТ.

Д-Р НЕНЧО КОНДОВ, уролог от София, е новото попълнение към екипа със специалисти в Медицински център „АВИЦЕНА” в старата столица. Там той осъществява ежемесечни прегледи. Със своя близо 20-годишен професионален опит, медикът е профилактирал, диагностицирал и лекувал немалко хора от Великотърновския регион. Основната му месторабота е Клиниката по урология в Университетската специализиран болница за активно лечение по онкология в София, където работи с най-модерната диагностична апаратура и ползва съвременни методи на лечение. Професионалните му умения, натрупани при работа с пациенти от цялата страна, включват: диагностика и лечение на доброкачествени и злокачествени заболявания на бъбреци, простата и пикочен мехур; камъни в бъбреци, уретери и пикочен мехур; инфекции на уринарния тракт; заболявания на мъжката полова система, проблеми на ерекцията и слаба потентност.

Д-р Кондов е завършил Медицинския университет в София през 2000 г. Притежава специалност по „Урология” и „Анатомия и хистология”.  Упражнявал е лекарската професия в Обединеното кралство,  специализирал е роботизирана хирургия в Германия (da Vinci Surgical System). Участвал е в множество национални и международни урологични конференции, симпозиуми, конгреси и работни срещи. Владее свободно английски и руски език.

Ваня ПАУНОВА
Снимки: личен архив

каре МЦ Авицена д-р Кондов май 2022 г.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Бойко Борисов: „Утре вече е късно – това мога да кажа на народа!“

„Защо трябва да съсипят всичко, за да може и последният, повярвал в измяната/промяната (както искате я наречете), да разбере какво...

Затвори