Share

Цимент, хоросан, бетон – каква е разликата между тях?

четвъртък, 10 юни, 2021, 08:48ч.


httpveliko-tarnovo.net Цимент, хоросан, бетон - каква е разликата между тях

Изборът на подходящ строителен материал и правилното му съотношение на смесване може да бъде трудна задача за хората, които не се занимават професионално с това. Понякога се налага да довършваме сами ремонта на жилището, офиса или гаража и това изисква определени познания и опит.

Цимент, хоросан и бетон

Циментът е финият прах, който използваме за свързване на останалите материали. Той има широко приложение и се използва за направа на бетон, хоросан и замазка. Комбиниран с мазилка и вода той създава гладка повърхност и ви гарантира здравина.

Хоросанът е смес от цимент, пясък и вода, с която се залепват тухлите, запълват се различни фуги и празнини. Мазилката покрива добре външната страна на стената и може да бъде широко използвана за различни цели в строителството.

Когато се втвърди, хоросанът е малко по-мек от бетона, не се напуква или рони.

Бетонът е смес от цимент, пясък и чакъл или друг подобен груб материал и вода. Агрегатите като пясък, камък и чакъл съставляват около 75% от него. Ако има твърде много пясък в сместа, тя ще бъде слаба и склонна да се рони. Това ще повлияе на гладкостта на повърхността и нейната устойчивост.

След като се втвърди напълно, бетонът може да поддържа огромни структурни натоварвания.

Можете да добавите допълнителни строителни материали, за да подобрите издръжливостта на бетона и хоросана, но в подходящо съотношение. В противен случай ще ви е трудно да постигнете добър краен резултат.

Бетонът, циментът и хоросанът се предлагат в различни концентрации и смеси, така че научете повече за техния състав и съотношение, преди да ги използвате.

Знанието кой материал е най-подходящ за вашия проект и кое е правилното съотношение са решаващи за успеха ви.

Бетон или цимент – какво да изберете?

Бетонът е по-траен от цимента. Той може да издържи стотици години. За разлика от него, циментът е по-малко издръжлив.

Бетонът се използва при по-големи проекти. С него се изграждат училища, мостове, тротоари и много други обществени конструкции. Циментът се използва главно при фугиране и специализирана зидария, както и при ремонт на напукан или разпадащ се бетон.

Ако се нуждаете от фугиращ материал за малки площи, използвайте цимент. Използването на бетон е по-трудоемко и не си заслужава усилията за дребни ремонтни дейности.

Въпреки че циментът е склонен към напукване, когато се комбинира с инертни материали и вода, той става изключително силен. Самият цимент е направен от материали, богати на калций и силиций, като варовик и глина. Адхезивните му свойства го правят отличен свързващ агент, но не забравяйте, че сам по себе си е склонен към напукване.

Всеки строителен магазин предлага разнообразие от различни видове бетон. Има подсилен бетон, който е устойчив на напукване дори при огромни натоварвания и често се използва за изграждане на пътеки и алеи. Има и “бърз” бетон, който се използва при проекти, при които времето е от съществено значение.

Преди да закупите бетон, се консултирайте с експерт, направете малко проучване и анализирайте плюсовете и минусите на всички налични опции, особено ако се нуждаете от голямо количество. Не се притеснявайте да зададете всичките си въпроси на консултантите в строителните магазини, за да направите добър избор.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автосервиз във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Костадин Костадинов дари 400 учебника по „Родинознание” на учениците от СУ „Вела Благоева”

Д-р Костадин Костадинов бе специален гост на патронния празник на СУ „Вела Благоева” – едно от най-големите училища в старата...

Затвори