Share

Три актуални тенденции в IIoT, за които трябва да знаете

петък, 9 юли, 2021, 12:21ч.


veliko-tarnovo.net - 3 актуални тенденции в IIoT

Индустриалният интернет на нещата (IIoT) се отнася до разширяването и използването на интернет на нещата (IoT) в индустриалните сектори и приложения. Със силен фокус върху комуникацията машина към машина (M2M), големи данни и машинно обучение, IIoT дава възможност на индустриите и предприятията да имат по-добра ефективност и надеждност в своите операции. IIoT обхваща индустриални приложения, включително роботика, медицински устройства и софтуерно дефинирани производствени процеси.

В тази статия ще обърнем внимание на 3 актуални тенденции в сферата на индустриалния интернет на нещата (IIoT), които по всяка вероятност ще продължат да се развиват през следващите години. Вижте кои са те:

Все повече компании събират данни за машинен анализ

За компаниите, които търсят начин да увеличат производството и да подобрят ефективността, машинният мониторинг отдавна се е наложил като жизненоважна необходимост. За съжаление, с ясното разделение между ОТ и ИТ, в миналото това беше предизвикателство, с което повечето малки и средни бизнеси не успяха да се справят.

Благодарение на развитието на технологиите,  днес събирането и преглеждането на машинните данни е не само осъществимо, но и реалност за много компании. Вместо дълги периоди на внедряване, проектите могат да преминат от етапа на идеята, към работеща платформа за няколко месеца с много малък риск. След като данните са достъпни, компаниите могат да променят посоката или бързо да се мащабират, когато техните изисквания се развиват.

Увеличаването на наличните машинни анализи ще има измерими ефекти занапред. Машинният анализ предоставя допълнителна функционалност, за да даде конкурентно предимство и данните могат да създадат нови възможности за допълнителни потоци от приходи.

Все по-голямо навлизане на безжичните мрежи в производството

Тъй като мобилните машини, свързани с безжична връзка, се използват все повече и осигуряват огромни ползи за производството, безжичните комуникации са приети като основна мрежова технология. Данните показват, че внедряването на безжични мрежи в производството непрекъснато нараства през последните няколко години, като поема приблизително 6% от общите производствени мрежови инсталации. Тази тенденция ще се ускори през  следващите години, задвижвана главно от мобилните машини и разпространението на мобилни компютри в производството.

Машиностроителите ще трябва да предоставят цифрови близнаци, които да вървят заедно с  физическите машини

Концепцията за цифров близнак не е нова. Терминът съществува от години, но доскоро той остава в теорията. С възможностите за изпращане и получаване на голямо количество данни в почти реално време, машина може да бъде наблюдавана в цифров вид от всяка точка на света. Има много причини да направите това, но всички те се свеждат до това да печелите повече пари.

Цифровият близнак не е просто снимка, която можете да гледате от вашия смартфон, а представлява пълен набор от инструменти за наблюдение на машината. Постоянният поток от данни може да се анализира непрекъснато, тъй като изкуственият интелект не се нуждае от спящ режим. Цифровите близнаци могат да доведат до т.нар. предвиждащи близнаци (Predictive Twins), които да уведомяват потребителя предварително за проблеми, така че престоят може да бъде по-лесно управляван. Ключовите показатели за изпълнение могат да бъдат постоянно наблюдавани с автоматични настройки на машината, за да се увеличи ефективността. Ползите и възможностите са наистина големи.

Собствениците на машини са все по-наясно с тези възможности и какво могат да означават за техния бизнес. Това ще доведе до пазар, където производителите на машини, за да бъдат конкурентни, ще трябва да започнат да задават въпроса: „Искате ли цифров близнак с тази машина?“ Борбата вече започва от ключовите играчи, за да отговори на тази нужда, но задачата не е проста, защото трябва да се обединят два традиционно отделни компонента. Това означава, че успехът ще изисква силни партньорства, при които машините се сдвояват с отдалечени устройства, за да образуват интелигентна машина. Производителите на машини, които не се движат напред, ще бъдат изоставени.

Ако сте  в търсене на подходящо решение за вашия бизнес, Comicon е българска компания с дългогодишен опит и широка експертиза, която предоставя цялостни решения за автоматизация на индустриални процеси и системи, включително решения за безжичен мониторинг и управление. Повече информация ще откриете на: comicon.bg.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Със стрийтбол игра стартира денят на Цветанов и Републиканци за България – В. Търново

Със зареждаща стрийтбол игра започна денят във Велико Търново за Цветан Цветанов, водач на листата на Републиканци за България и...

Затвори