Share

Театър ВЕСЕЛ в „Забранено за възрастни“

сряда, 13 окт., 2021, 16:14ч.


спектакъл високо в планината (11)

Преди седмица екипът на Театър ВЕСЕЛ се завърна от последното си участие в театрален форум –  десетото издание на Международния фестивал за детска и младежка публика „Забранено за възрастни“, фокусирал в афиша си емблематични театрални формации и заглавия, представяни във фестивални програми по цял свят. Това е поредното международно представяне на търновските кукленици през настоящата 2021 година. След успешното участие с „Празник по никое време“ в Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ във Велико Търново, „Принцесата и граховото зърно“ в Националния фестивал на детската книга в Сливен и „Пингвинчето Фраки“ в Международния куклен фестивал „Рачо и Дешка“ в Габрово, търновските театрали се представиха и в „Забранено за възрастни“.

Театър ВЕСЕЛ получи специална покана за участие от селекционерите на фестивала Петър Тодоров и Десислава Минчева. Спектакълът „Принцесата и граховото зърно“, избран за фестивалния афиш на „Забранено за възрастни“, зарадва и зрителите на Црънча, Гьоврен, Барутин и Късак. Срещата с малките зрители от Родопите е силно емоционална за търновските актьори Елка Баланова и Веселин Василев.

В продължение на седмица фестивалът  представи в Смолян и Родопите още 12 професионални театрални и танцови спектакъла и един игрален филм за деца и младежи от България – „Благуните“. Освен в областния град, представления за малки и големи са играни в Баните, Ерма река, Борино, Върбина, Грохотно, Елховец, Златоград, Мадан, Неделино, Момчиловци, Рудозем, Средногорци, Старцево, Търън, Чепеларе, Чепинци. Участници тази година са Куклен театър Мале-мале (София), Театър „Трио“ (Бургас), Група за детски театър Камила (Русе), Малък куклен театър Варна, Театър „Арт Ленд“ (София), Държавен Куклен Театър – Русе, Държавен куклен театър – Пловдив, Театър „Стафан Бьорклунд“ (Хьог, Швеция), „Мъпет гърлс“ и Юлия К (София), Танцова компания „Дюн“ (Бургас), Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ (Смолян) и Център за изкуства „За Родопите“ (Бостина).

След фестивалните му участия в търновския куклен театър ще се появи още едно класическо заглавие – „Легенда за Лорелай“. Творческият екип, който работи над новата сценична творба, е носител на наградата „Икар“ 2020 за най-добър кукленотеатрален спектакъл. Премиерата ще се състои през декември с подкрепата на Министерството на културата, Община Велико Търново и хотел „Меридиан Болярски“ – Велико Търново.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Уикенд прожекциите на спектакъла на Царевец привлякоха над 60 000 зрители

И през октомври продължават съботните прожекции на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ на Царевец. Инициативата за излъчвания...

Затвори