Share

Тайните на шеф готвачите: Как да приготвите перфектно изпечено месо

петък, 9 юли, 2021, 12:23ч.


veliko-tarnovo.net - Tайните на шеф готвачите-Как да приготите перфектно изпечено месо

Ако не ви се налага често да  готвите, или не сте преминали специален обучителен курс, да приготвите перфектно изпечено месо може да се окаже сложна задача. Ако нямате правилна техника, месото може да загори отвън и да остане сурово отвътре, което никак не е приятно. Това обаче не означава, че трябва да се отказвате.

В тази статия ще ви издадем някои тънкости и полезни съвети, които известните шеф готвачи използват, за да си гарантират винаги перфектни резултати и неповторим вкус. Ако и вие искате да се научите как да приготвяте месо като истински професионалисти и да впечатлите гостите на следващото градинско барбекю, изпробвайте тези съвети.

  1. Заложете на качествено месо

Първият и най-важен съвет, който всеки професионален готвач ще ви даде, е да подберете внимателно месото, което ще приготвите. Винаги търсете  качествено месо, защото то е основната съставка, за да постигнете забележителен краен резултат. Препоръчително е винаги да избирате свежо, прясно и охладено месо и по възможност да избягвате замразените алтернативи.

Чудите се откъде да купите качествено пилешко, свинско, говеждо или телешко? Потърсете продуктите с марка Шеф Месар в  Kaufland и ще откриете винаги прясно месо с гарантирано високо качество: https://www.kaufland.bg/asortiment/nashite-marki/chef-mesar.html

  1. Маринатата – тайното оръжие за приготвяне на вкусно месо

Мариноването на месото е стъпка, която не бива да пропускате. Комбинацията от мазнина, подправки, а в някои случаи вино или бира, ще помогне месото да бъде по-сочно, по-крехко и да има отличителен вкус.

Професионалните готвачи издават, че е важно да съобразите избора на подправки за маринатата с вида на месото. Ако сте традиционалисти и не обичате екзотичните подправки, сол и черен пипер на вкус са напълно достатъчни.

  1. Гответе като шефове – използвайте термометър

Ако наистина сте мотивирани да надградите уменията си за готвене, добра идея е да увеличите арсенала си от инструменти. Термометър за месо ще бъде полезна придобивка, с чиято помощ лесно ще може да прецените дали месото е готово.  Така ще си спестите необходимостта от пробождане с вилица, за да проверите дали вътрешността е добре сготвена. Шеф готвачите предупреждават, че пробождането на месото не е препоръчително, тъй като така то става по-сухо и жилаво. Затова е добре, когато обръщате месото, да използвате метална щипка за скара, а не шиш или вилица.

  1. Тайната на хрупкавата коричка

Чудили ли сте се как в добрите ресторанти винаги сервират месото с апетитна и хрупкава коричка. Тайната е много проста и всеки може да постигне този резултат вкъщи. За целта е необходимо да подсушите месото с кухненска салфетка преди да пристъпите към овкусяване и готвене. Така ще отнемете излишната влага от повърхността и ще получите вкусна коричка.

  1. Оставете месото да си почине, преди да го сервирате

Телешка пържола, пилешко месо – почти всичко, което печете на скара, често ще има по-добър вкус, ако го оставите да стои на дъска за рязане или в чиния за няколко минути, преди да го поднесете.

Оставянето на месото да почива позволява на соковете му, които в процеса на печене на   пържолата са се концертирали в центъра, да се върнат на повърхността. Резултатът е по-сочно и по-вкусно парче месо. Проявете търпение и то ще ви се отплати щедро!

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Три актуални тенденции в IIoT, за които трябва да знаете

Индустриалният интернет на нещата (IIoT) се отнася до разширяването и използването на интернет на нещата (IoT) в индустриалните сектори и...

Затвори