Share

Свищовлии взеха участие в празниците по повод 2768 г. от основаването на Рим

вторник, 21 апр., 2015, 17:56ч.


Pic-1

От 19 до 21 април 2015 г. над 2 000 реенактори, принадлежащи към 43 културни организации от 10 държави се събраха във вечния град за тържествата по повод годишнината от основаването на Рим, включващи конкурси, изложби и културни събития.

За пета поредна година в празниците участват групи реенактори от България – „Първа Тракийска кохорта“, основана през 2005 г. в Свищов и създаденият 3 години по-късно „Първи Италийски легион“. Групите популяризират древната история на страната ни и пресъздават живота на римските легионери в древната крепост Нове (разположена край дн. Свищов) в периода I-III в от н.е.

По традиция реенакторските групи от Свищов са активни участници в римските тържества, особено в големия парад по улиците на древния град и битката на „Циркус Максимус“.

Празненствата в Рим се организират от местната група за исторически възстановки „Группо Сторико Романо“ за тринадесета поредна година. Те се провеждат в най-важните археологически и туристически обекти на града като Колизеума, „Циркус Максимус“, „Виа деи Фори Империали“ и включват ритуал на осветяване на огъня, парад на групите-участници, както и грандиозна битка на „Циркус Максимус“.

Pic-3

Всяка година над 300 000 души наблюдават парада по улиците на Рим. Събитието се определя от домакините като една от важните туристически атракции за Рим. Инициативата се провежда под патронажа на Министерството на културата и туризма, регион Лацио, както и Регионален парк „Апиа Антика“ и Център „Муниципио“ и е награждавана няколко пъти с почетен медал от Президента на Италия.

Български еквивалент на тържествата в Рим е ежегодно провежданият Фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“ в Свищов, който е и най-старият форум за исторически възстановки у нас. Скоро събитието ще отбележи своята 10-та годишнина – от 5 до 7 юни 2015 г. с реенакторски игри и демонстрации в древния град Нове край Свищов, с участието на групи от България, Италия, Полша и др.

Фестивалът се организира под патронажа на Община Свищов, със съдействието на местния Съвет по туризъм и Историческия музей в града.

Снимковият материал е предоставен от Нели Петрова – официален фотограф
на реенакторската група “Легио Прима Италика”.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Младежи от ГЕРБ представиха региона на форум за културно-историческото наследство

Четирима от членовете на МГЕРБ от Великотърновска област представиха региона ни като атрактивна туристическа дестинация по време на форум в...

Затвори