Share

София от Свищов: Ние създаваме средата, в която да растат децата ни

сряда, 21 сеп., 2022, 15:06ч.


2 София Вергилова
Втората в листата на “БСП за България” иска да види възраждането на дунавския град

София Вергилова-Георгиева е на 33 години и е кандидат за представител на Свищов и област Велико Търново в Народното събрание. За първи път Свищов има кандидат-депутат на избираема позиция и шанс да има свой представител в групата на най-социалната и последователна политическа сила в Народното събрание.
“Ако ми бъде гласувано доверие, мога да обещая само едно: Аз ще градя мостове!”, казва София, която е с преференци 102 в листата.
Тя е доктор по икономика и специалист по Международни икономически отношения. Работи в частна международна компания, но е избрала да живее в Свищов със съпруга си и двете им деца.
През 2019-а г. е избрана за заместник-председател на местния парламент в Свищов.
Вече два мандата е председател на Младежкото обединение на БСП в общината и член на националния съвет.
Свищов е един от най-бързо обезлюдяващите градове в България, с тревога споделя София. От голям търговски и просветителски център в миналото той се е превърнал в провинциален град с редица проблеми и малко причини младите и образовани хора да останат и намерят среда за развитие.
В Свищов дори няма денонощна аптека!, възкликва младата социалистка и уточнява, че здравеопазването като цяло е на ниско ниво. Няма стратегия за привличане и задържане на специалисти на общинско и национално ниво.
Сред причините за демографския срив в дунавския град София посочва и липсата на пречиствателна станция за питейна вода в Свищов. Тема, която всеки отбягва и прехвърля от мандат на мандат и от институция на институция.
Друга причина за безработицата е и, че няма създадени условия за туризъм – въпреки богатото културно и историческо наследство в Свищов. Няма и среда за иновации и създаване на работни места, които да накарат младите хора да останат в Свищов. Градът има нужда от общи действия на общината и държавата за изграждане на индустриалната зона в града и пътната инфраструктура, казва София Вергилова-Георгиева.
Според нея привличането на студенти в Стопанската академия “Д. А. Ценов” трябва да бъде отговорност не само на учебното заведение, но и на общината и държавата.
Специално място в предизборните ангажименти на София са неволите на малките населени места. С тях тя активно работи и като общински съветник. “Голям проблем е липсата на транспорт до града. Превозвачите не искат да обслужват линиите с по-малко пътници”, назовава най-наболелия, но и реално решим проблем тя. Редовният транспорт е особено важен сега, когато в тези населени места вече все по-рядко има лекар, аптека, училище.
Като млад човек София е доволна от свършеното дотук от БСП за младите семейства. Но вярва, че това е само началото и предстои още много работа: за училищата, във висшето образование, за стимулиране на предприемачеството сред младите хора, за връщането на хилядите българи, намерили препитание извън родината.
От голям търговски, културен и просветителски център в миналото днес Свищов е изправен пред редица предизвикателства:
Създаване на конкурентна бизнес среда, привличане на инвестиции, осигуряване на работни места в сферата на високите технологии, които биха помогнали за реализацията на младите хора в града на Щастливеца.
Привличането на студенти в СА“Д.А. Ценов“ трябва да бъде приоритет не само на висшето учебно заведение, но и на общината и държавата.
Малкият и средният бизнес оцеляват трудно на фона на отминалата пандемия, галопиращата инфлация и енергийната криза. Мерките за компенсация на работещите фирми са от ключово значение за оцеляването им.
Малките населени места остават откъснати от градския център. Транспортните връзки не покриват нуждите на жителите, а достъпът им до здравни и медицински услуги е силно ограничен.
Туристическият и културен ресурс на Свищов не се използва пълноценно.
За да се опълчим на тези предизвикателства, общинската администрация трябва да работи в синхрон с държавата. Ролята на всеки народен представител е да бъде близо до хората и да защитава интересите на жителите в областта и общината, на които е представител.
Предизвикателствата пред Свищов:

Свищов е един от най-бързо обезлюдяващите градове в България. От голям търговски и просветителски център в миналото тойсе превърна в провинциален град с редица предизвикателства и малко причини младите и образовани хора да останат и намерят среда за развитие.
В Свищов дори няма денонощна аптека! А здравеопазването като цяло е на ниско ниво. И на общинско, и на национално ниво липсва стратегия за привличане и задържане на специалисти. В малките населени места няма аптеки и достъп до здравни услуги. Всичко е концентрирано в градския център.
Голям проблем за малките населени места е липсата на транспорт до общинския център. Превозвачите не искат да обслужват линиите с по-малко пътници.
Липсата на пречиствателна станция за питейна вода в Свищов е тема, която всеки отбягва и прехвърля от мандат на мандат и от институция на институция. Качеството на водата е лошо. Често има аварии на водопровода, което налага вечни ремонти и загуби на вода.
Няма създадени условия за туризъм – въпреки богатото културно и историческо наследство в Свищов.
Няма среда за иновации и създаване на работни места, които да накарат младите хора да останат в Свищов.
Има нужда от синергия между общината и държавата за изграждане на индустриалната зона в града и пътната инфраструктура.
Привличането на студенти в СА “Д. А. Ценов” трябва да бъде отговорност не само на учебното заведение, но и на общината и държавата.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Над 20 000 зрители съпреживяха магията на фестивал „Сцена на вековете“ 2022

Повече от 20 000 зрители от страната и чужбина съпреживяха магията на класическото музикално изкуство в неповторимата атмосфера на Велко Търново...

Затвори