Share

Силно участие на българските кметове на Срещата на върха на Мрежата на балканските градове В40

вторник, 24 ян., 2023, 12:10ч.


B40230123_5275a

Първата среща на върха на Мрежата на балканските градове B40 събра кметове на повече от 80 общини от 11 държави на Балканския полуостров в Атина по покана на кмета на гръцката столица Костас Бакоянис.

Българските общини са сред учредителите на Мрежата В40 и имат значителен принос за достигането на първоначалната цел от обединяване на поне 40 града от Балканския регион. Към днешна дата 14 български общини са членове на В40. На събитието в Атина се включиха 10 от тях, представени от кметовете на Велико Търново – Даниел Панов, на Столична община – Йорданка Фандъкова, Пловдив – Здравко Димитров, Бургас – Димитър Николов, Димитровград – Иво Димов, Кърджали – Хасан Азис, Троян – Донка Михайлова, Карнобат – Георги Димитров и Белица – Радослав Ревански, както и заместник-кметове от община Стара Загора – Милена Иванова-Живкова и Надежда Чакърова.

Мрежата на балканските градове B40 е създадена, за да могат местните власти в държавите да си помагат и да работят в партньорство за бързо развитие на общините и регионите. Организацията бе учредена през 2021-а година по инициатива на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който е първият ротационен председател на B40. Пред колегите си той сподели идея за създаване на „зелена банка за преход“ във връзка с темата за климатичните промени.

Кметът на Велико Търново и председател на Сдружението на общините Даниел Панов се присъедини към поздравленията за бързото развитие на Мрежата на балканските градове, което е в пълен унисон с поставените общи цели – единство и обединение около развитието на регионите в държавите на Балканите, а с това – и на целия. Панов представи накратко сферите, в които Велико Търново би могло да подкрепи развитието на В40, като подчерта, че градът, който днес е историческата и духовна столица на България, е и важен образователен и университетски център в България и на Балканите.

Даниел Панов се спря и на отговорностите си като председател на Националното сдружение на общините в Република България – най-голямата неправителствена организация в България, която в последните години затвърди позицията си на ключов фактор на националната сцена в защита интересите и правата на българските общини, както и важен партньор на централната власт. Той подчерта, че ангажиментите, които ръководството на Националното сдружение на общините пое за разширяването и популяризирането на Мрежата B40 сред българските общини вече са факт – днес 14 български общини членуват в Мрежата и участват в нейната работа.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова посочи, че участието на голямата делегация на българските местни власти е израз на ангажимента за продължаване на активната работа за регионално сътрудничество и стабилност между градовете. Тя подкрепи визията за насърчаване на зелена трансформация, иновациите, интелигентните градове, туризма и равноправно сътрудничество. Фандъкова заключи, че споделените практики между членовете на Мрежата биха довели до по-голяма сигурност и стабилност, които са основни предпоставки за развитието на икономиката и благосъстоянието на гражданите.

В рамките на форума кметът Здравко Димитров сподели, че участието на община Пловдив в работните срещи и дискусии през изминалата година е довело до повече иновативни решения и добри практики в ежедневната работа на администрацията. В изказването си кметът на Троян Донка Михайлова акцентира, че в България местната власт стои най-високо, защото е най-близко до хората и точно хората са тези които ни дават сила в усилията да бъдем партньори.
Българското участие в първия ден на събитието завърши с изказването на кмета на Кърджали Хасан Азис и акцента, че Мрежата на балканските градове В40 започва да се превръща в историческа мисия, в която кметове на десетки градове са се обединили с послание за мир.
Българските делегации проведоха и редица двустранни срещи с техните чуждестранни партньори от В40. В тази част на форума Даниел Панов разговаря с председателя на гръцката асоциация на общините Димитрис Папастергиу, както и с кметовете на Одрин, Чаннакале, Куманово, Тирана и др. Срещите обхванаха теми, свързани с икономиката, културата и туризма, образованието и решенията за смарт-градове.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Въоръжена жена се барикадира на ул. “Симеон Велики”, предаде се след 8 ч. преговори

Въоръжена жена вдигна на крак полицията във Велико Търново вчера в кв. "Колю Фичето". 46-годишната влязла в квартален фризьорски салон...

Затвори