Share

Съвети и трикове за поддържане на обувките ви във форма

четвъртък, 8 апр., 2021, 10:35ч.


22

Обувките са не само неотлъчен спътник и необходимост в ежедневието ни, но и истинска страст за мнозина. Избираме обувките си с невероятно старание и любов, инвестираме немалки суми в различни модели, за да ни е удобно да ги носим през деня на работа, по време на спорт, за плажа, за специални случаи и др. След като вече сме си купили мечтания чифт, нужно е да демонстрираме също толкова голямо старание и енергия за поддръжката им, Така ще можем да използваме достатъчно дълго, за да им се наситим.

Ето как да накарате обувките си да са с вас по-дълго време с няколко бързи и лесни стъпки.

Преди да излезете с новите си обувки на улицата, посетете обущар и поискайте от него да ви сложи специални подложки на подметките, ако са направени от кожа. Подложките са гумени и гарантират допълнително удобство и грижа. Съвсем тънките  парчета гума предпазват подметките и предотвратяват проникването на вода в кожата, от която са изработени.

Уверете се, че използвате водоустойчиви обувки от кожа и велур. Силиконовите спрейове осигуряват превъзходна хидроизолация, което ги прави идеални за използване върху дебели ботуши, които трябва да издържат на влага, вода и сняг. Тези спрейове имат способността да правят светлите до средно светлите кожи по-тъмни и да оставят мазни петна, така че за по-деликатни кожени, велурени или дори обувки от изкуствени материи използвайте несиликонов спрей. Премахнете замърсяванията или праха от обувките, преди да ги напръскате, и ги оставете да изсъхнат напълно в продължение на една нощ.

Поддръжка

Трябва да почиствате и защитавате обувките си, независимо от материала на изработка.

Кожа: Обувки от гладка кожа трябва да се почистват на всеки трети или четвърти път, когато ги носите. Нанесете боя за обувки с помощта на апликатор с конски косми. Оставете боята да попие и след това почистете обувките с мек памучен плат. С течение на времето восъчната боя ще притъпи блясъка на обувките и ще блокира порите на кожата. За да премахнете натрупването, използвайте почистващ препарат, предназначен за разтваряне на петна на маслена основа. Нанесете го в съответствие с инструкциите на производителя. Продължете почистването с последващо нанасяне на хидроизолационен спрей. След като обувките изсъхнат, боядисайте ги още веднъж, за да възстановите маслеността.

Велур: Внимателно отстранете праха от повърхността на вашите велурени обувки с найлонова четка. С мека памучна кърпа нанесете течен почистващ препарат, направен специално за велур. Покрийте напълно повърхностите на обувките. След като изсъхнат, използвайте четката, за да възстановите мъха. Почистващите гъби за велур могат да се използват за почистване на следи от износване.

Лачена кожа: За да бъде чиста и еластична лачената кожа на обувките, полирайте със спрей за мебели. При бързо отстраняване на замърсявания можете да възстановите блясъка на лачените обувки с почистващ препарат за стъкло на основата на амоняк и мека памучна кърпа. Можете да инвестирате в покупката на специален препарат за почистване на лачена кожа, който няма да изсуши обувките.

Още полезни съвети за поддръжка

Не носете обувките си в няколко последователни дни. Влагата от краката ви може да повреди кожата и да съсипе формата им. Това е валидно особено за кожените мъжки маратонки. Оставете обувките за един ден на добре проветриво място, преди да ги приберете в шкафа или да ги обуете отново.

Пазете обувките от прах, който може да повреди кожата, след като изсъхне или задържи влагата. Почиствайте килера си веднъж на всеки четири месеца или по-малко.

Почиствайте калните или носени обувки. Използвайте нежен почистващ препарат за кожа. Възможно е да успеете да премахнете някои петна сами, в зависимост от вида на петната и големината им. Бебешките кърпички са страхотни за премахване на тъмни петна от кожени обувки. За петна, получени от вода и влага върху велур или набук използвайте почистваща гъба за велур или преминете леко засегнатото място с шкурка, като внимавате да не нарушите влакнестата структура на велура.

Съхранение на обувките

Дръжте обувките на сухо място, в което няма прах и пряка слънчева светлина.

Използвайте фланелени торби за обувки за съхранение. Избягвайте пластмасовите кутии. Те не позволяват на въздуха да циркулира около обувките, което би могло да причини появата на плесен или сухота. Картонените кутии за обувки също не са подходящи за случая. Те могат да задържат влагата и да позволят на мухъла да расте. Някои обувки се доставят с фланелени торби, но можете да ги вземете и от обувен магазин и ателие за ремонт на обувки. Това важи и за всички дамски кецове, независимо от материала на изработка.

Използвайте дървени калъпи за обувки и форми за пръсти, за да поддържате формата на обувките си и да контролирате миризмата и влагата. За здрави кожени модели, като мъжки обувки, използвайте кедрови калъпи – кедърът естествено поема влагата и неприятните миризми. За по-нежни дамски модели използвайте калъпи, оформящи пръстите. Те са особено удобни за остри обувки и други модели, които могат да загубят формата си.

Използвайте калъпи за ботуши, за да предпазите кожените и велурените си ботуши да не се кривят в горната част.

Професионална грижа

Сменете подметките. За да определите дали обувката се нуждае от нова подметка, натиснете нейния център с палец; ако се усеща да пружинира, време е да посетите обущар. Когато обмисляте да оставите обувките си за професионален ремонт, обърнете внимание на стойността им. Може да не си струва да инвестирате сума, която многократно надвишава реалната им цена.

Сменете токчетата. Ако счупите токче или решите, че желаете да смените визията  на обувките си, вашият обущар може да увеличи или намали височината на обувките ви до половин сантиметър при смяна на токчетата. Обущарят също може да монтира различен модел ток.

Регулирайте размера. Ако обувките ви са прекалено тесни, те могат да бъдат разширени до половин размер. Някои обущари могат да вземат размера от по-широк чифт ботуши.

Боядисвайте кожата. Това е чудесен начин да дадете нов живот на старите обувки. По принцип, трябва да боядисвате обувки в по-тъмен нюанс. Някои велурени и нежни или износени кожи може да не са подходящи за боядисване.

Тези грижи за обувките ви са напълно достатъчни, за да им се радвате в продължение на няколко сезона. Те не са толкова трудоемки и не отнемат много време, нужно е просто да си създадете полезен навик.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автосервиз във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Ето кои ученици се връщат в клас от 12 април

Учениците от първи до четвърти клас се връщат в училищата от 12 април. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев....

Затвори