Share

СА „Д. А. Ценов” празнува своя 80 годишен юбилей

сряда, 9 Ное., 2016, 09:26ч.


img_20161108_120729

Тържествата посветени на 80 годишнината на свищовската Алма матер започнаха в Свищов с тържествено Общо събрание на Стопанската академия „Д. А. Ценов”. На церемонията присъстваха зам.-министри, областни управители, ректори, декани, научни сътрудници, преподаватели, студенти и гости от страната и чужбина. Кметът Генчо Генчев, председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов и зам.-кметовете на община Свищов също бяха част от официалните гости.

Председателят на Общото събрание проф.д-р Борислав Борисов, след като откри тържественото събитие и представи гостите, даде думата на ректора на Стопанска академия доц. д-р Иван Марчевски. Ректорът направи историческа ретроспекция на развитието на СА „Д. А. Ценов” през годините и припомни за писмото на Димитър Апостолов Ценов до тогавашния кмет на община Свищов, което започва с думите: „Аз имам една мечта…..”. В това свое писмо дарителят запознава кмета с идеята си да направи крупно дарение (над 7 млн. златни лева), за създаването на висше учебно заведение по подобие на германските висши училища. С този акт на щедрост и родолюбие Димитър Ценов променя съдбата на Свищов и съдбата на над 140 хиляди възпитаници на Стопанска академия. Доц. д-р Марчевски припомни с уважение за всички ректори на Стопанска академия, които самоотвержено са работили за това, днес академията да е един от еталоните на икономическото образование. Той поднесе 8 почетни плакета, от които един посмъртно на проф.Радко Радков, за принос към развитието на СА „Д. А. Ценов”. Поздравителен адрес беше изчетен от името на министър-председателя на Република България Бойко Борисов, както и от името на министъра на образованието и науката Меглена Кунева. Кметът на община Свищов Генчо Генчев поздрави академичната общност на свищовската Алма матер с 80 годишния юбилей и поднесе картина на свищовския художник Камен Крумов, изобразяваща емблематичната за Свищов църква „Св Тройца”. Бившият министър на образованието и науката проф. Тодор Танев пожела на свищовската академия да се превърне в Национална стопанска академия, което без съмнение тя заслужава.

В късния следобед с празнично шествие до гроба на Димитър Ценов бе почетена паметта на Дарителя, а вечерта в Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови” ще се състои тържественото събрание – концерт „80 години Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Пътен инцидент затвори пътя В. Търново – Г. Оряховица през Арбанаси

Поради пътен инцидент с пешеходец, настъпил около 18,00 часа на пътя В. Търново - Г. Оряховица след разклона за с....

Затвори