Share

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

сряда, 20 сеп., 2023, 19:45ч.


DSCN4509

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната смърт на великотърновеца, загинал като войвода на въстаническите сили в Ресенска революционна околия по времето на Илинденско-Преображенското въстание.

За церемонията специално дойде и почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов. „Подпоручик Александър Панайотов е един от активните участници в Илинденско-Преображенското въстание. Той участва още в конгреса в Смилево през 1903 г. и е назначен за военен ръководител на един от районите на Битолския революционен окръг. Там и загива в боеве с турците“, сподели Красимир Каракачанов.

Слово пред паметната плоча поднесе областният лидер на ВМРО доц. д-р Милен Михов. „Днес не знаем къде е неговият гроб. Непобеден в боя, той изгаря в запалените сухи тръстики на брега на Преспанското езеро. Там и до днес витае духът на подпоручик Александър Панайотов. Едва на 25 години нашият съгражданин оставя своя живот на блестящ офицер и тръгва за освобождението на поробените ни братя. Неговият живот трябва да бъде напомнян на всички онези, които говорят, че днес трябва да признаем новите реалности. Неговият живот трябва да бъде припомнян, за да можем да повтаряме, че от Охрид до Черно море живее един народ“, заяви доц. Милен Михов.

По този повод ВМРО подготвя юбилейна изложба, посветена на въстанието на българите от Македония и Одринско през 1903 г. Тя ще бъде експонирана в парка „Марно поле“ утре от 17 ч. Изложбата ще бъде съпътствана от музей на открито, на който ще бъдат представени оръжия и предмети от епохата на националноосвободителните борби на българите от Македония и Одринско.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
„Кроношпан България“ излезе с позиция във връзка с инцидента, свързан с оцветяването на р. Янтра

Позиция На „Кроношпан България“ във връзка с инцидента и оцветяването на водите на р. Янтра На 18.09.2023 г. при почистване...

Затвори