Share

Реформаторите почетоха паметта на жертвите на комунизма

сряда, 9 сеп., 2015, 13:57ч.


IMG_6787

По традиция навръх 9 септември представители на партиите от Реформаторския блок във Велико Търново и граждани почетоха  жертвите на комунистическите репресии. Те положиха венец с надпис “Няма да забравим!” и цветя пред големия кръст в парк „Дружба”, положен в памет на убитите през 1945 година без съд и присъда 204 души.

В памет на жертвите панихида отслужиха отец Леонид и отец Даниил, които определиха убитите като съвременни мъченици за народа и църквата.

Заупокойната молитва уважиха кандидатът за кмет на Велико Търново, издигнат от Реформаторския блок, и областен председател на СДС, Мирослав Трифонов, общинският председател на “сините” Камен Алексиев, областният координатор на ДБГ Ангел Янчев, редица кандидати за общински съветници и граждани.

IMG_6789

“Отново е 9 септември и ние отново сме тук. Трудно ще ми е да говоря след думите на отец Леонид, както и в присъствието на хора, които са били по лагерите (виждам тук г-н Иван Бейков). Позволих си на венеца да изпишем: “Ние няма да забравим!”. Тук на това място преди почти 71 години са убити 204 невинни души. Убити са защото са били различни, защото са били свободни.

Земно наказание техните убийци не ги застигна, но най-голямото наказание за тях е, че ние сме тук, че паметта е жива и няма да позволим хората, които са убити тук, да бъдат забравени. Ще го предаваме и на децата си, на следващите поколения, за да запомнят какво е представлявал комунизмът. Комунизмът нанесе много вреди не само с убийства на хора, а защото уби съдби, вяра, достойнство…

Въпреки трудните 25 години на преход, който е по-скоро посткомунистически, аз се радвам, че комунизмът с това си лице няма да се върне. А това, което е направено върху гроба на хората – клетка за разхождане на домашни любимци, ми е трудно да коментирам. Няма да скрия, че от февруари неколкократно занимавахме и службата в общината, която се занимава, и кмета Даниел Панов. До момента то не беше преместено и ако Общината не вземе мерки, ние ще го махнем сами, дори да бъдем наказани. Бог да прости жертвите, ние няма да ги забравим!”, заяви кандидатът на Реформаторския блок за кмет на Велико Търново Мирослав Трифонов.

IMG_6781

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Удължен е срокът за създаване на нови работни места с евросредства

Кандидатстването по Процедура „Ново работно място 2015“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) 2014-2020 е удължено с още...

Затвори