Share

Публично бяха обсъждани промени в начина на субсидиране на спортните клубове в Свищов

четвъртък, 15 Дек., 2016, 18:28ч.


1

На открита среща в зала 1 на Община Свищов бяха обсъждани промени в Правилника за условията и реда за субсидиране на спортните организации в общината. На нея присъстваха кметът Генчо Генчев, ресорният зам.-кмет Борислав Замфиров, д-р Татяна Ганчева- Георгиева – председател на Постоянната комисия по здравеопазване, социална политика, младежта, спорт и туризъм, и Верони Маринов – член на същата комисия, още общински съветници, представители на Общинската администрация и на почти всички спортни клубове в общината.

Още в началото д-р Татяна Ганчева обясни, че върху промените се работи повече от една година. Идеята на срещата бе те да бъдат публично обсъдени с представителите на различните клубове и да се достигне до най-справедливо разпределение на средствата, които Общината отпуска.

Борислав Замфиров уточни, че промените имат за цел от една страна да се подкрепи развитието на максимално повече видове спорт в общината, а от друга – да бъдат подпомогнати в по-голяма степен реално работещите клубове, които имат сериозни резултати и значими постижения.

Една от промените, които се предлагат, е да се задели 10 % от общата сума за финансово подпомагане на спортните клубове. Тя да бъде използвана за резерв за допълнително подпомагане на спортисти, които се борят за високи постижения и им предстоят изяви като Балканиада, Европейско или Световно първенство и други значими състезания.

Борислав Замфиров обясни, че се предвижда и гарантиран финансов минимум от средства за всеки един клуб, който е в размер на 1350 лева. Останалата сума от бюджета, отделен за спорта в общината, ще се дава на клубовете по специализирана точкова система. Ще се отчитат  различни показатели като класиране на спортистите, както на регионални и държавни първенства, така и от участия в международния спортен календар.

Представителите на различни клубове изразиха своето мнение за промените в Правилника, но най-силно се вълнуваха от въпроса ще има ли увеличение на бюджета за спорта през 2017 година. Представителите на Общината отговориха, че се работи по този въпрос, но все още не са направени финалните изчисления за бюджет 2017.

Промените в Правилника за субсидиране на спортните клубове ще продължат да бъдат дискутирани на предстоящите специализирани комисии, преди да бъдат внесени за гласуване в Общинския съвет.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Благотворителен базар за Хитрино организираха в СУ „Бачо Киро“ – Павликени

Средства за пострадалите в с.Хитрино събираха учениците от СУ „Бачо Киро“ в Павликени по време на своя традиционен Благотворителен коледен...

Затвори