Share

Програма за честване на 22 септември – Денят на Независимостта

вторник, 19 сеп., 2023, 11:19ч.


380152286_10160743815984771_1740103475559305081_n

Велико Търново ще бъде домакин на честванията на Независимостта на България, обявена в старата столица преди 115 години. На 21 септември в 16,30 ч. в центъра на В. Търново ще започне дефилир на участниците в 16-ия Международен фестивал на военните оркестри. Те ще преминат по ул.„Васил Левски“, а в 17 ч. ще е официалното откриване на форума пред театъра.

На 22 септември програмата ще започне още в 7,30 ч. със света литургия в църквата „Св. 40 мъченици”, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. В 9 ч. там ще бъде направен водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. След това тържествено шествие ще се отправи към царския дворец на Царевец, където в 10,30 ч. ще се проведе военен ритуал за издигане националното знаме на България, ще прозвучат официални слова и ще бъде направен празничен благослов. В 11 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, след което празнично шествие ще се отправи към паметник „Майка България“.

Пред сградата на Община Велико Търново в 12,30 ч. ще започне шоу-спектакъл на участниците във фестивала на военните оркестри, Фестивалът надгражда програмата си с два концерта – един в СУ „Емилиян Станев“ и един в НВУ. В 13,30 ч. ще започне едночасовияj празничен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на България. След него програмата ще продължи с концерт на формации от Младежки дом – В. Търново, а в 17 ч. ще започне концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл. В 18 ч. те ще поведат традиционното Голямо Търновско хоро.

В 19 ч. на площад „Цар Асен І” жителите и гостите на града ще могат да видят изпълнение на строеви хватки с оръжие от Представителна част на НВУ, в 19,30 ч. ще започне тържествена проверка, последвана от аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина” и заря.

Част от програмата в празничния ден ще е вече превърналия се в традиционен „Eko Kids Tour – Устойчиво бъдеще“ в парк „Марно поле“, включващ анимация за деца и родители, игри и изненади от National Geographic Kids. Същия ден в Художествената галерия ще се открие и гостуващата изложба „Русенски сюжети – един век“, в която са подбрани 45 картини на именити автори, обединени от идеята за различен поглед към Русе и живота в него. Тя включва пейзажи, интериори, портрети, натюрморти и др.

На 23 септември на ЖП гара „Трапезица“ във В. Търново от 9,15 ч. до 10,15 ч. ще се проведе историческата възстановка „115 години Независимост“, която ще пресъздаде посрещането на Княз Фердинанд и свитата му, които ще пристигнат с царския влак „Корона експрес”, и прочитането на Манифеста. Тези, които вече са си закупили билети, ще могат да се насладят на атракционното пътуване с влака до Трявна и обратно по жп разписание.

На 23 септември ще се проведе и научна конференция на Висшия адвокатски съвет на тема, свързана с Независимостта и институциите на България. От 18 ч. до 23 ч. пространството от ул. „Стефан Стамболов“ до площад „Цар Асен I” ще се превърне в Артистична пешеходна зона „Старо Търново“, която ще предложи на минувачите концерти и атракции на открито. В 21 ч. ще започне 3D мапинг спектакъла „Царевград Търнов“ на паметник „Асеневци“ и сградата на ХГ „Борис Денев“, като преди това на същото място се организира диджей парти на живо с подбрана българска музика, което ще озвучи града, но без присъстващи там.

На 24 септември в Летния театър ще гостуват световноизвестният Никола Конте и латино джаз бенд, а входа за концерта е свободен. Музикантът е добре познат като най-успешният италиански джаз продуцент, изпълнител и диджей през последните 20 години.

Акцент в програмата на празничните дни се и събитието Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите, което ще се проведе от 20 до 24 септември. Събитието се организира от общинската агенция „Царевград Търнов“ и в него ще има над 70 участници, включително от Мексико и Перу. Афишът включва много атракции за деца и възрастни.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Даниел Панов подкрепи проекта „Алманах на просветителите“, дело на родолюбиви великотърновци

Кметът на Велико Търново Даниел Панов се срещна с родолюбиви великотърновци, разработили образователния проект „Алманах на просветителите“. Инициативата е дело...

Затвори