Share

Проф. Николай Овчаров стартира археологическите проучвания на средновековната крепост „Калето“ в Свищов

понеделник, 20 май, 2019, 15:59ч.


1

      Според хрониките, крепостта е била известно време „българската“ резиденция на граф Дракула, както и една от последните героични крепости на цар Иван Шишман

На 20 май започнаха археологическите разкопки на местността “Калето” в Свищов, където има запазени останки от средновековна крепост. Проучванията ще бъдат ръководени от археолога проф. Николай Овчаров, а негови заместници ще бъдат археологът от Исторически музей – Свищов Марин Маринов и Полина Пиперкова, археолог от Регионалния исторически музей в Кърджали.

 

Предстоящото проучване и разкриване на местността е финансирано с 30 хиляди лева от община Свищов и ще продължи един месец.

Според проф. Овчаров, Свищов има всички предпоставки за развитие на културно-исторически туризъм и целта на експедицията е именно да се популяризира допълнително богатото културно наследство на Свищов, разкривайки една от най-добре документираните крепости. Той показа запазени гравюри с изглед към крепостта, показващи как е изглеждала тя в цялостния си вид, а по информация от хроники е ясно и каква е била конструкцията, колко кули е имала и т.н., което ще помогне много при археологическите проучвания, допълни Николай Овчаров.

Професорът подчерта, че останките на крепостта, които могат да се видят и днес, са разкрити при археологическите разкопки, проведени през 1961 г. от покойния български археолог Въло Вълев.

Пред журналистите, археолозите показаха първите намерени фрагменти от турски лули от XVII – XVIII век, като очакванията са на следващото ниво да бъдат разкрити ценни артефакти от Средновековието, които да внесат повече яснота относно средновековната крепост.

На откриването на разкопките присъстваха кметът на Свищов Генчо Генчев, секретарят на Общината Любомира Петрова и директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов. Кметът Генчев благодари на проф. Овчаров, че е приел предизвикателството да разкрие крепостта, намираща се в самия център на града, което ще допринесе за развитието на културния туризъм в Свищов и ще обогати културния продукт предлаган на туристите, посетили крайдунавския град.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Юлиан Ангелов: След изборите внасям законопроект за отпадане на таксите за детските ясли и градини

„Всяка държава е способна да отдели средства за решаването на демографския проблем. Проблемът в България е, че три десетилетия политиците...

Затвори