Share

Проекти за 15.675 милиона лева стартират в Горна Оряховица

сряда, 2 Дек., 2015, 13:58ч.


IMG_8127
Седем проекта на обща стойност 15 675 000 лв. ще бъдат реализирани през новия програмен период в община Горна Оряховица. Те са включени в инвестиционната програма и бяха изготвени по проект „Горна Оряховица 2014-2020 – привлекателен и проспериращ град”.

Проектът се финансира от ОП „Регионално развитие” 2007-2013 и е на стойност 544 265 лв. Основната цел на проекта е укрепване на капацитета на Община Горна Оряховица за успешно усвояване на средства по Оперативна програма „Региони в растеж” за периода 2014-2020 г. и ефективно усвояване на финансов ресурс по СФ, съобщи ръководителят на проекта арх. Пламен Пенев. Специфичните цели, които общината си постави, бяха да бъдат подготвени инвестиционни проекти, готови за финансиране по оперативната програма. Също така да се повиши проектната готовност на Община Горна Оряховица за изпълнение на Интегрирания план за градско развитие.

„Това е един от най-важните ни проекти за тази година и влязохме в кратките срокове, поставени от Министерството на регионалното развитие. След одобряването и финансирането на този проект се прекроиха нашите виждания за следващия програмен период и приоритетността на проектите, които ще бъдат включени през Инвестиционната програма, която за нас е гордост, защото я подадохме първи в Министерството на регионалното развитие. Очакваме до края на годината да получим забележки и през януари да бъде одобрена. Това ще ни даде възможност да започнем съществената част по реализирането на тези проекти, които са жизненоважни за Горна Оряховица”, зави кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

Най-големият проект, който най-вероятно ще стартира още в края на следващата година, е за реконструкция на площад „Георги Измирлиев” в центъра. Той е на стойност 3 767 000 лв. и има за цел цялостна промяна на централните части. Предвижда се създаването на водна каскада от Младежкия дом до музея, а старият фонтан ще бъде премахнат. Настилката ще бъде изцяло сменена с гранит и климпер. Предвижда се и обособяване на детски кът и търговска зона. Проектирано е и изграждане на кръгово кръстовище с няколко платна за движение. Ще бъдат изцяло подменени и подземните комуникации на площада, който не е ремонтиран близо 40 години, коментира инж. Добрев.

По друг проект за 3 729 000 лв. ще бъде изграден летен театър към НЧ „Братя Грънчарови” в железничарския град. Той ще бъде с подвижно покритие и ще може да посреща мероприятия и при лоши атмосферни условия. Ще бъде подобрена и енергийната ефективност на читалището.

С 954 000 лв. ще бъде построен приют за бездомни с капацитет от 15 места. В него ще бъдат настанявани до три месеца хора с неустановена самоличност и такива без покрив над главата. По проект за 1 360 000 лв. е предвидено създаване на „Кризисен център” за жертви на насилие също с капацитет от 15 места. Този проект обаче в резервния списък за изпълнение.

Също в социалната сфера ще бъдат изградени 30 жилища за лица в риск. Стойността на проекта е 2 544 000 лв. С 1 749 000 лв пък ще бъде реконстроиран и модернизиран Парк „Детски кът”, ще бъдат въведени и мерки за енергийна ефективност. С подобен проект за 1 572 000 лв. ще бъде модернизиран и Парк „Градска градина”.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Великотърновски криминалисти разкриха кражба на валута от портмоне на румънка

Великотърновски криминалисти разкриха джебчийска кражба, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - В. Търново. На 28 ноември 54-годишна румънска...

Затвори