Share

Предлагат Димитровден да бъде честван официално във В. Търново като Ден на Старопрестолнината

вторник, 3 май, 2022, 13:47ч.


279826889_10219249514220691_8867362843785924144_n

Датата 26 октомври – Димитровден, да бъде честван ежегодно като „Ден на Старопрестолнината“ подобно на празника на В. Търново. Това предлага общинският съветник Димитър Чолаков от групата на „БСП за България, АБВ и Движение 21“. Мотивите за това са, че едни от най-важните събития за В. Търново са свързани именно с датата 26 октомври 1185 г., когато при освещаването на църквата „Св. Димитър“ в източното подножие на Трапезица, е обявено въстанието на Асен и Петър за отхвърляне на близо двувековното владичество по българските земи.

„На 22 март празникът на В. Търново се ознаменува с богата програма. Празненствата започват от църквата „Св. 40 мъченици“, където е колоната в чест на победата при Клокотница и продължават с тържествени прояви в целия град. Големият ден на В. Търново обаче е денят, в който е обявено въстанието на Асен и Петър за възобновяване на българската държава, а Търново става нейна столица. Ръкополага се църковният глава архиепископ Василий, с което Търново става седалище на българската православна църква. Единият от братята – Петър, е интронизиран като първи цар на възстановената държава. Положено е началото на най-значимата царствена династия в българската история – тази на Асеневци“,  заяви Димитър Чолаков. Според него през последните години политици и общественици полагат усилия „да се отъркат“ във величието на старопрестолно Търново, но реално след грандиозните чествания през есента на 1985 г., ознаменували 800-годишнината на тези събития, датата се почита подобаващо единствено на кръгла годишнина, т.е. през 10 години.  Именно затова Димитър Чолаков предлага Димитровден да бъде честван всяка година в старата столица с подобаваща тържественост и да бъде част от културния календар на В. Търново.

„Предлагам този ден като акцент и тържественост да бъде равностоен на празника на В. Търново и честванията да бъдат съпроводени с официални тържества и прояви в различни жанрове на изкуството, да има ден на отворените врати на всички музейни обекти, свързани с Второто българско царство“, допълва Димитър Чолаков. Предлага също и учредяване на награда “За значителни приноси към Старопрестолно Търново“ в изследванията, популяризирането, художественото претворяване, в образователния процес и др., отново свързани с деня, дал началото на Втората българска държава. Предвижда се наградата да е грамота и плакет с изображение на църквата „Св. Димитър“. Предложениетона Димитър Чолаков е внесено до кмета на Община В. Търново Даниел Панов и до председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов. Общинският съветник заяви, че се надява предложението му да намери подкрепа от общественици, политици, сдружения и граждани.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Рамкиране на диамантен гоблен

Завършили сте вашия диамантен гоблен? Време е да поставите рамка, за да можете да го окачите на стената и да...

Затвори