Share

Правителството отпусна 50 хиляди лева за реставрация на най-стария църковен храм в Свищов

неделя, 25 Ное., 2018, 16:05ч.


14974236264491
След като през миналата година, на база решение за финансиране на МКВПМС, Министерски съвет отпусна повече от 550 хиляди лева за укрепване на земната основа и заздравяване на сградата на храм „Свето Преображение Господне“ в гр. Свищов, тази година Правителството отпусна още 50 хиляди лева за реставраторска дейност и привеждане на най-стария църковен храм в Свищов във вид подходящ за нормалното му функциониране.

Църквата “Свето Преображение Господне” в Свищов е обявена за недвижима културна ценност – архитектурно-строителен и художествен паметник, с категория “национално значение”. Пълното ѝ възстановяване, изискващо консервация и реставрация, е специфична и скъпа дейност, затова приоритетно със сумата ще се реставрират вътрешните стени и колоните на храма. Необходимо е още да бъдат закупени специфични атрибути на църквата и ново обзавеждане с пейки.

Кметът на Свищов изрази благодарност към народния представител Цветан Цветанов, който прие присърце проблема с храма и съдейства за осигуряване на финансирането. Генчо Генчев добави, че общинското ръководство ще направи всичко по силите си, за да спази поетия ангажимент към жителите на Свищов и вратите на православния храм да отворят на най-големия християнски празник – Великден.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Томислав Дончев и Даниел Панов връчиха дипломи на 230 абсолвенти от ВТУ

230 абсолвенти от Стопанския факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ се дипломираха, а церемонията изпълни залата на...

Затвори