Share

Поредна тенис маса дари на великотърновци Фондация „Йонка Генчева“

петък, 28 юни, 2024, 11:32ч.


DSCN0193

Поредна тенис маса за спорт на открито дари на Велико Търново Фондация „Йонка Генчева“. Това е третата маса за тенис, след като точно преди година първите две спортни съоръжения бяха монтирани в парка „Марно поле“. Новата придобивка се намира в парка на един от най-големите квартали „Колю Фичето“ в непосредствена близост до ДКС „В. Левски“.

На откриването дойдоха членовете на семейството на Йонка Генчева, спортни деятели, както и целият хандбален тим на ХК „Етър-64“ до 14 г. с треньор Миглена Христова, които в момента играят в държавните финали за титлата във В. Търново.

Идеята бе вдъхновена от самата Йонка Генчева, която вижда такива маси в космополитния Лондон, и то разположени на ключови исторически и емблематични места – и решава, че иска да приложи това и в България. Такива обществени тенис маси има и в други красиви градове из Европа като Барселона, Рим, Париж и др. Целта е да се съчетае спорт и здраве със забавление – достъпно и за малки и големи.

Тези средства са изцяло от семейството – Кристина, Делян и Павлин Генчеви, докато парите, които събира фондацията, отиват изключително и само за хандбалния турнир в памет на Йонка Генчева, който организират всяка есен, за да има за всички деца награден фонд като тениски, купи, медали и други сувенири.

„Искахме масата да бъде разположена в парка „Колю Фичето“, защото той е до двете зали, в които е преминал треньорския път на Йонка Генчева. А и повечето деца, които в момента тренират хандбал и учат в СУ „Емилиян Станев“, живеят в този квартал“, поясниха организаторите. На тенис масата, която тежи един тон, са гравирани и думите на Йонка Генчева: „Или играеш, или не – средни положения няма“.

„Нашата инициатива няма да спре с поставянето на тези три тенис маси. Имаме идея с Община Велико Търново да продължаваме и занапред. Ще дарим и четвърта тенис мача, която ще бъде разположена в бъдещия спортен парк на цирковата площадка, а после – и в останалите паркове на града. Искаме децата да се обърнат към спорта и започвайки с тенис, може да продължат в други спортове, но идеята е да се спортува. Най-важно е здравето на децата, а то е чрез спорта“, заяви от името на фондацията Делян Генчев.

Той благодари на всички, които са помогнали и пожела успех на 14-годишните етърки в държавните финали, тъй като това е поколението, на което последно беше треньор г-жа Генчева. „Благодарим на общината за тяхното съдействие, тъй като реагираха изключително бързо, на ОП „Спортни имоти и прояви“, и се надяваме да продължим нашето сътрудничество. Надяваме се да няма вандалски прояви върху нея, да се ползва от всички, тя е от нас за децата на Велико Търново“, каза Делян Генчев.

„Съдийската колегия по волейбол в лицето на Павел Гинев и Красимир Узунов се включи също активно в монтажа на масата. На практика се обединиха няколко спорта като тенис на маса, футбол, хандбал и волейбол“, добави Павлин Генчев, който по традиция направи първото разиграване на новата придобивка.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
В навечерието на Петровден изложба и филм напомниха на лясковчани за големия Петър Слабаков

Специално място в програмата, посветена на празника на Лясковец бе отредено на ненадминатия Петър Слабаков. Във фоайето на читалище „Напредък-1870“ ...

Затвори