Share

По проект за 3 млн.лв. в Г. Оряховица подобряват енергийната ефективност на учебни заведения

четвъртък, 3 Ное., 2016, 13:35ч.


img_3243
Енергийната ефективност на три учебни заведения – ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, ОДЗ “Елена Грънчарова” и ЦДГ “Бодра смяна”, ще бъде значително подобрена по проект на стойност 2 925 837.69 лв. Проектът “Подобряване на образователната среща в Г. Оряховица”, който е със срок на изпълнение 30 месеца, бе представен от кмета на Община Г. Оряховица Добромир Добрев, зам.-кмета Йорданка Кушева и ръководителя на проекта Ивайло Обрешков.

“Община Горна Оряховица е първата в областта, чийто проект по ОП “Региони в растеж” стартира. С него завършваме един цикъл, който започна от първия ми мандат – подобряване на енергийната ефективност на училища и детски градини и на образователната среда. С този проект всъщност не се прави само енергийна ефективност, но и обновяване на материалната база, а социалният ефект ще е голям”, заяви кметът Добромир Добрев. Той поясни, че вече е направена организация как ще протичат ремонтите. Те ще са поетапни – първо ще започне работата в ЦДГ “Бодра смяна”, от втория срок – в ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, като учениците ще бъдат преместени, а в ОДЗ “Елена Грънчарова” ще е през лятото.

От цялата стойност 2 472 762.19 лв. е съфинансиране от ЕФРР, 436 369.81 лв. са от националния бюджет, а с 16 705.69 лв. участва Община Горна Оряховица. “Дейностите включват топлоизолация на стени и тавани, подмяна на дограмата, на котли, ВиК (където е необходимо), като в училището и в ОДЗ “Ел. Грънчарова” ще има и нова ел. инсталация. Предстои и ремонт на покривите на двете детски градини, поставяне на слънчеви колектори”, заяви ръководителят на проекта Ивайло Обрешков.

185 ученици има в момента в ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, както и 30 души персонал. 165 са децата в ОДЗ “Елена Грънчарова” с 19 човека персонал и 118 са в ЦДГ “Бодра смяна” с 25 души персонал. Очаква се след приключването на дейностите по проекта над 60 % общо спестяване на енергия.

До 2019 година ще има ремонт и на училището на Гарата и двете детски градини в квартала, с което ще приключат ремонтните дейности по всички детски и учебни заведения в Горна Оряховица.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Община Свищов е в готовност за зимния сезон

С настъпването на месец ноември в община Свищов са взети необходимите мерки за безпроблемно посрещане на зимата Зам.-кметът Бедри Алиев...

Затвори