Share

По повод 24 май театърът представя “Величието Асеневци” на промо цени от 6 лв.

четвъртък, 19 май, 2016, 10:30ч.


13254177_1088949627815647_4358735644340405738_n

По повод Деня на българската просвета и култура 24 май Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов” ще представи спектакъла “Величието Асеневци” на специални цени от 6 лв. Историческата постановка ще се играе на 20 май от 19 часа в голяма зала.

Спектакълът беше създаден в чест на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Стефан Методиев е режисьор на постановката, която бе реализирана с финансовата подкрепа на Община Велико Търново и Българо-японското дружество за приятелство. В нея “оживяват” братята Петър и Асен и техните съпруги заедно с други знатни боляри. Те представят на сцената събитията около подготовката и провеждането на въстанието срещу византийските поробители, започнало в Търновград през 1185 г. Театралният разказ завършва с коронацията на цар Петър.

“Величието Асеневци” беше създаден по идея на актьора Иван Митев, който е направил компилацията от текстове на български автори и средновековни византийски хронисти. Той е работил над своя замисъл повече от година, а в адаптацията е включил откъси от произведения на Антон Дончев, Камен Зидаров, Моско Москов, Иван Вазов, Радко Радков и др., както и от хрониките на Никита Хониат. В основата стои пиесата на Банко Банков “Чудото по Димитровден, от където са заимствани и героите в постановката. Ролите изпълняват актьорите Детелин Кандев, Иван Митев, Цанка Цанева, Силвия Шекилова, Дончо Дончев, Елица Дейкова, Стефан Отчев и Стефан Методиев.
По повод Международния ден на детето 1 юни, МДТ кани всички свои малки големи и още по-големи зрители на спектакъл „Карлсон и Дребосъчето”. Представлението ще бъде на 28 май от 11 часа в камерна зала, а билетите се продават на специална цена от 3 лв.

Празничният месец май театърът ще завърши със спектакъла „Декамерон” по безсмъртното произведение на Джовани Бокачо. Търновци и гостите на града могат да гледат представлението на 30 май /понеделник/ от 19 часа в камерна зала. Режисьор на постановката е Димитър Шарков, а сценографията е на Лидия Къркеланова. В нея участват актьорите Цанка Цанева, Стефка Златкова, Елица Дейкова, Стефка Петрова, Силвия Шекилова, Милен Иванов, Дончо Дончев, Иван Митев и Стефан Методиев.

„Декамерон” на Бокачо предизвиква истинска революция с дръзкото си съдържание и необичайната трактовка на темите. Светът в книгата е безконечен и пъстър карнавал от образи, лица, наречия, комични ситуации, заглушени от уличната врява. Весела и забавна оргия на живописните човешки нрави. В този аспект се състои и драматургичният сюжет на представлението, жизненост и актуалност се преплитат с много хумор и оптимизъм за случващото ни се в живото добро и зло. Спектакълът вдъхва настроение с темпераментна и звучна музикална картина, а сценографията отвежда във времената на Бокачо.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Примата Лина Ковачева получи наградата „Златен век” на Министерството на културата

Примата на търновския театър Лина Ковачева бе удостоена с наградата „Златен век” за цялостно творчество и принос в развитието на...

Затвори