Share

От 2 г. общините едва оцеляват, оплакват се кметовете на ГЕРБ

вторник, 17 ян., 2023, 14:51ч.


DSCN0491
Липсата на адекватно управление от последните правителства през последните две години доведе общините до хаос и борба за оцеляване, заявиха кметовете от ГЕРБ във Великотърновска област. Съвместната пресконференция дадоха кметът на В. Търново инж. Даниел Панов, на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, на Лясковец д-р Ивелина Гецова, на Свищов д-р Генчо Генчев и на Елена Дилян Млъзев.

Мащабните проекти като АМ “Хемус”, пътят Русе – Велико Търново, Северният пътен възел бяха спрени и е редно държавата да помисли какъв огромен проблем е това и да не бъде такава разликата с Южна България. По времето на ГЕРБ общините получаваха много средства, а от две години всичко е в хаос. Дано тази година поне да има някакъв старт, заяви инж. Даниел Панов. “В последните месеци със служебния кабинет постигнахме много неща, които бяха забатачени досега. С тях имаме добра комуникация. Надявам се да има нормално правителство, което да се вслушва в проблемите”, коментира Даниел Панов, който е и председател на НСОРБ.

През последните две години общините са в хаос. Най-големият проблем е липсата на републикански бюджет, който никой не знае кога ще се приеме, допълни инж. Добромир Добрев. “Работим с бюджет от м.г., а трябва да вдигнем минималната заплата. Няма ясна позиция по програмите за кандидатстване, работим на тъмно. При ГЕРБ имаше ясни правила за кандидатстване по проектите, имаше перспектива, а сега се сменят постоянно”, заяви инж. Добрев.

Една община без бюджет е “ден за ден”, без плановост и сигурност, подкрепи го кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова. “При последното управление времето за местната власт е спряло. Липсата на правила води до липса на планиране. Бяхме обвинени, че сме контра на “Продължаваме промяната”, а ние просто се опитваме да оцеляваме. От 2 г. сме в битка за оцеляване”, каза д-р Гецова. Тя даде пример като медик, че държавата и общините са един организъм, но той е болен, защото е попаднал не в ръцете на лекари, а на знахари.

Кметът на Елена Дилян Млъзев припомни за проектите в общината, реализирани при последния кабинет на Борисов. Ремонтиран е централният площад за 630 000 лв., завършено е разширението на училището в с. Майско за 800 000 лв. Млъзев даде нагледен пример с пътя от Лясковец към Елена, който е част от републиканската пътна мрежа. 30 км от него бяха обновени по времето на ГЕРБ, а оставащите 12 км така и останаха в отчайващо състояние.

Най-важното в едно управление е пряката връзка между местната и държавната власт. При ГЕРБ знаехме при кого да отидем, сега няма кой да чуе въпросите ни, заяви кметът на Свищов д-р Генчо Генчев. Той също даде пример като лекар, че по време на пандемията общинските болници са знаели как да работят и е имало адекватна реакция от тогавашния здравен министър проф. Костадин Ангелов, докато сега са оставени на произвола, а недостигът на лекарства си е престъпление. Чуваемост сега има само между НСОРБ и служебното правителство, каза свищовският кмет.

Евентуални избори през април ще се отразят още по-зле на общините, предупреди инж. Даниел Панов. Той също изрази мнение, че е необходим консенсус. “В НСОРБ не се делим на червени, сини или зелени и даваме пример за съвместна работа. В последните месеци със служебния кабинет постигнахме много неща, които до момента бяха забатачени. Надявам се да има нормално правителство, което да се вслушва в общините, защото те са тези, които работят за решаване на проблемите на хората”, добави Даниел Панов.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Асфалтират изцяло бул. “България” през март

Цялостно асфалтиране на бул. "България" във Велико Търново ще има и то ще стартира в началото на пролетта, увери кметът...

Затвори