Share

Одобрен е проект за основен ремонт на великотърновския домашен социален патронаж

петък, 22 февр., 2019, 13:42ч.


obshtinavt

Основен вътрешен ремонт на сградата на великотърновския домашен социален патронаж предстои да бъде извършен до края на ноември тази година. Дейностите ще бъдат финансирани по програма „Красива България“, а за целта Община Велико Търново вече има одобрен и защитен проект. Предстои сключването на административен договор с Министерството на труда и социалната политика за изпълнение на инвестиционното намерение.

Проектното предложение предвижда вътрешно преустройство на съществуващата сграда на комплекса от социални услуги, намираща се в съседното на Велико Търново градче Дебелец. Кухненският блок ще бъде осъвременен и разширен, това ще позволи увеличаване на капацитета за приготвяне на храна и повишаване качеството на предлаганите услуги. Цялостният ремонт ще подобри визията, функционалността на сградата, която ще отговаря както на съвременните изисквания и критерии за материална база, така и стандартите за енергийна ефективност.

Общата стойност на проекта е 400 000 лева, от които 360 000 лева са за извършване на строително-монтажни работи. За организация, оперативно управление и контрол от страна на програма „Красива България“ сa предвидени 24 000 лв., а за професионално обучение на регистрирани безработни лица – 16 000 лв.

Домашният социален патронаж е комплекс от социални услуги, включващи доставяне на храна в дома на потребителите, помощ в поддържането на лична хигиена, битови услуги и др. Дейностите се финансират със средства от общинския бюджет.

Основната база за приготвяне на хранителните продукти е в Дебелец, разкрити са и два филиала – в селата Ново село и Балван. В кухнята в Дебелец ежедневно се приготвя и доставя храна за нуждите на повече от 430 потребители, включително и за 25 деца с увреждания от Дневен център „Дъга“ във Велико Търново, както и за обществената трапезария в старопрестолния град. През миналата година услугите на домашния социален патронаж и конкретно – на  базата в Дебелец, са ползвали 590 жители на Велико Търново, Килифарево, Дебелец, селата Присово, Церова кория, Беляковец, Леденик, Велчево, Пчелище.

Тенденцията за постоянен ръст в броя на потребителите, както и липсата на по-значими ремонти и обновявания на материалната база затрудняваха работата на кухнята майка в Дебелец. С реализацията на проекта цялостната дейност на патронажа ще бъде подобрена.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП): Улесняваме механизма за рекламация при онлайн покупки

„Според новите мерки, които гласувахме,  ако потребителят е закупил цифрово съдържание онлайн (игри, софтуер, облачни услуги) и забележи дефект, той...

Затвори