Share

Обявяват трето издание на Националния литературен конкурс „Яна Язова – Христо Смирненски“

сряда, 2 февр., 2022, 10:10ч.


Qzova_Smirnenski2

За трета поредна година Община Сухиндол обявява конкурс за поезия и проза „Яна Язова – Христо Смирненски“. Той беше създаден по идея на кмета инж. Пламен Чернев и утвърден от Общинския съвет.

Целта на конкурса „Яна Язова – Христо Смирненски“ е да насърчава млади и талантливи автори. По този начин ще бъде издигнат и престижа на Сухиндол като град, който пази и почита своята история, дух и културно наследство.

През 2022 г. акцентът е върху 110-годишнината от рождението на голямата българска писателка Яна Язова (1912–1974), с корени от Сухиндол, авторка на историческата трилогия „Балкани“, в която са включени романите „Левски“, „Бенковски“ и „Шипка“.

Родът на бащата на Яна Язова е прабългарски, болярски, и се заселва в Сухиндол след  завладяването на Търново от турците. Нейният баща, д-р Тодор Ганчев, завършва философия в Цюрих. Яна Язова прекарва част от детските си години в Сухиндол при дядо си Ради, който е бил прочут майстор на чешми и столетник. В Сухиндол тя гостува често след 1944 г. на първия си братовчед Кирил Ганчев и тук пише част от романа си „Бенковски“.

По случай 110-годишнината от рождението й в Сухиндол ще бъде открита постоянна изложба с нейни снимки, между които и от Сухиндол. Акцентът  ще бъде 125-годишнината от рождението на Христо Смирненски.

Qzova_Smirnenski

Условия за участие

Могат да участват млади автори до 35 години от цялата страна и от чужбина, които нямат издадени книги.

Допускат се за участие творби, които не са награждавани в регионални и национални конкурси и не са публикувани в сборници и други издания.

Във всеки раздел може да се участва с едно произведение.

Община Сухиндол си запазва правото да публикува в електронен и хартиен вариант номинираните произведения в конкурса.

1. Раздел „Проза“

Всеки автор може да участва с до 1 непубликуван разказ в размер до 10 страници, формат А4. Творбите трябва да са на WORD файл (.doc), шрифт Times New Roman, 11 пункта.

2. Раздел „Поезия“

Всеки автор може да участва с по 1 непубликувано стихотворение в размер до 1 страница, формат А4. Творбите трябва да са на WORD файл (.doc) в шрифт Times New Roman, 11 пункта.

Наградният фонд и в двата раздела е:

– Първа награда – 150 лв.

– Втора награда – 100 лв.

– Трета награда – 50 лв.

 

Кореспонденция

Всички произведения се изпращат в електронен формат на електронна поща:

konkurs_suhindol_2022@abv.bg

За Общински конкурс „Яна Язова – Христо Смирненски“.

Краен срок за изпращане на произведенията: 30 април 2022 г.

Награждаването ще бъде на 21 май 2022 г. в Сухиндол.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Борислав Сандов представи на областния управител новия директор на РИОСВ Мая Радева

Областният управител Людмила Илиева проведе среща с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. Те обсъдиха въпроси касаещи околната...

Затвори