Share

Обявиха решенията за ваксинираните с “Астра Зенека”

понеделник, 19 апр., 2021, 17:50ч.


kang

Пет решения бяха взети на заседание на ваксинационния щаб, заяви здравният министър Костадин Ангелов. Всички те са по отношение на ваксината на “Астра Зенека”.

Първо – тя няма да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбози или анамнеза за тромбоцитопения.

Второ – всички с първа доза, които нямат сериозни лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от нея.

Трето – лицата с първа доза, които не желаят да получат втора доза – могат да получат доза от ваксината на “Пфайзер” не по-рано от 84 дни след първата доза с “Астра Зенека”.

Четвърто – при лица, заболели от коронавирус след прилагане на първа доза, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторни потвърждения на диагнозата.

Пето – преболедувалите с пълна имунизационна схема не по-рано от три месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Който изобщо откаже втора доза, не се смята за ваксиниран и няма да получи сертификат.

Лицата ще могат да получат втора доза на същото място, където са приели първата доза – следи се къде са поставени ваксините и на кого и втората игла ще чака пациентите, обеща здравният министър. Той добави, че ще бъдат отворени зелени коридори, тъй като пристигат над милион ваксини и ще могат да бъдат поставяни по 50 000 на ден.

От своя страна националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че са възможни движения в двете посоки по отношения на мерките. Продължава спадът на хоспитализирани, и на тези, които са в интензивни отделения, така ще вземем решение най-близко до датата на изтичане на епидемиологичната обстановка, каза той.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автодиагностика във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Изложба възражда спомените за Радиозавода

Фотографска изложба, посветена на Радиозавода, ще възроди спомените за най-голямото предприятие в региона преди години, в което работеха близо 5000...

Затвори