Share

Общини и специализирани институции от България и Румъния споделиха опит за работата си при бедствия и аварии

понеделник, 3 авг., 2015, 15:56ч.


DSCF3889

Представители на Община Свищов, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново и подразделенията им в Свищов и Горна Оряховица участваха в семинар в румънския град Александрия по проект „Подобряване на управлението на извънредни ситуации в трансграничния регион” (IMES), MIS-ETC Code: 361, реализиран по Оперативна програма Трансгранично сътрудничество Румъния България 2007-2013 г. Основната цел на проекта е подобряване на сътрудничеството в трансграничната зона в областта на гражданската защита и работа при природни бедствия, както и повишаване ефективността на действията в случай на природни бедствия. В този проект Община Свищов участва като партньор от българска страна на Окръжен съвет – Телеорман, Румъния.

В семинара, който се състоя в Заседателната зала на Окръжния съвет, се включиха също представители на общини и специализирани институции от румънската област Телеорман.
Събитието бе открито с приветствие от вицепрезидента на Окръжния съвет на окръг Телеорман в гр. Александрия Никулае Завера, който заяви намеренията на Съвета да продължи да работи активно в направление превенция на риска и преодоляване на последствията и щетите при бедствия и аварии в трансграничния регион, възползвайки се от възможностите на еврофондовете през новия програмен период.

По време на срещата, чиято цел бе споделяне на опит за действията на общините и специализираните институции при бедствия и аварии, учстниците имаха възможност да споделят как работят техните организации по време на криза, какви превантивни мерки се вземат, както и да споделят добри практики и да очертаят основните проблеми.

От българска страна със свои презентации по темата се включиха Янка Николова, ст. специалист в Община Свищов и експерт комуникации по проекта, гл. Инспектор Татяна Борисова, ВПД Началник група „ПДК“, РДПБЗН – Велико Търново; гл. инспектор Стефан Димитров – началник на Районната служба „ПБЗН“ в Свищов и ст. инспектор Веселин Ангелов – началник група „ПГ и СД“ при РДПБЗН Горна Оряховица.

M3361S-3034

На срещата бе коментирано, че през последните десет години в трансграничния регион са регистрирани няколко големи наводнения, причинили значителни материални щети и от двете страни на Дунава. Отпуснатите до момента правителствените средства и в България, и в Румъния, са доста ограничени и недостатъчни, и с тях са решени само частични проблеми, като стойността на щетите е много по-голяма от реално отпуснатите суми.

Участниците в дебата се обединиха около идеята, че трябва да се работи в посока на осигуряване на нова съвременна техника и обучение на хората за справяне с кризисните ситуации. Като добра алтернатива на ограничените бюджетни средства, присъстващите определиха възможността за осигуряване на финансиране по европроекти и заявиха готовност за разработване на нови проектни предложения в областта на превенцията и преодоляване на риска.

Всички участници в срещата имаха възможност да посетят и се запознаят отблизо с работата на Инспектората за неотложни ситуации в гр. Александрия, където в рамките на проекта е интегрирана Информационна система за наблюдение, информация и оповестяване, както и доставено част от специализирано оборудване и техника в рамките на проекта.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автодиагностика във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Премахнат е павилионът на входа на парк „Дружба“

Поставеният неправилно на входа на парк „Дружба“ павилион е премахнат със заповед на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов....

Затвори