Share

Монтират станция за качеството на въздуха до “Кроношпан”

понеделник, 13 сеп., 2021, 11:40ч.


veliko-tarnovo-landscape-old-town

Българската асоциация за биологична растителна защита стартира веб базиран агрегатор, който визуализира в реално време данните от разположените в град Велико Търново сензори на AirSofia. Целта на проекта е на база суровите данни от сензорните станции да бъде изчислен и визуализиран индексът за качество на въздуха на територията на града. По този начин ние целим да информираме обществеността колко замърсен е въздухът в момента или колко замърсен се очаква да стане.

Методологията използвана в изчисленията се базира на PM NowCast AQI официално приет от Американската агенция за защита на околната среда. Данните се опресняват на всеки десет минути и са валидни за часа. За да се случи това ние разработихме собствено API позволяващо сега действащите станции в града да подават информация до сървъра ни, където тя се обработва чрез стандартен алгоритъм за изчисляване на индекса. Към момента данни се приемат от две станции, една в кв. Триъгълника и една в кв. Акация.

До края на месец септември 2021г. асоциацията ще монтира подобна станция и в съседство със завода на “Кроношпан” в града. В град Велико Търново има действащи още 8 подобни станции, които при желание от собствениците им могат да бъдат включени в системата за изчисляване на индекса. Сайтът показва промяната на индекса в реално време може да бъде намерен на следния интернет адрес: https://www.air3.xyz

В плановете на агенцията е от началото на следващата пролет да визуализира опасността от появата на поленови алергени във въздуха на град Велико Търново.

PM10 това са частици от различни вещества с диаметър 10 и по-малко микрона, а PM2.5 са с размер 2.5 и по-малко микрона. Като цяло последните се описват като тънко дисперсни частици. За сравнение, дебелината на човешкия косъм е около 100 микрона. Частиците с такъв размер представляват по-голямата част от прахта и могат да попаднат дълбоко в белите дробове на човека, като по този начин застрашава неговото здраве.

Роман Рачков
Председател на Българска асоциация за биологична растителна защита

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Кв. “Бузлуджа” без вода днес и утре заради авария

ВиК Йовковци” ООД, гр. Велико Търново уведомява своите абонати, че във връзка с авариен ремонт на водопроводната мрежа ще бъде...

Затвори