Share

Многообразието на Фестивал „Сцена на вековете“ събра овациите на публиката

сряда, 15 сеп., 2021, 11:10ч.


210342729_2243925169075925_1027268237919751030_n

Хиляди зрители от страната и чужбина събра тазгодишното издание на най-значимото културно събитие във Велико Търново фестивал „Сцена на вековете“.

В продължение на два месеца на откритата сцена на крепостта Царевец бяха представени 10 заглавия от различни музикални жанрове – опера, балет, оперета, симфонична музика и мюзикъл. Многообразието на фестивалната програма и новият модул, насочен към детска и младежка аудитория, събра овациите на публиката и утвърди „Сцена на вековете“ като едно от най-престижните летни арт събития в страната.

От 3 юли до 10 септември със свои спектакли на „Сцена на вековете“ гостуваха оперите от Варна, Стара Загора, Русе и Пловдив, Симфониета-Враца и Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Зрителите горещо аплодираха балета „Спящата красавица” от П. И. Чайковски, Моцартовите опери „Сватбата на Фигаро“ и „Вълшебната флейта“, „Травиата“ от Джузепе Верди, мюзикълите „Човекът от Ла Манча“ и „Българи от старо време“, концерта „Фолклор и класика с музиката на Георги Андреева“ и спектакъла „Поетите и музиката“.

Истински фурор предизвика дебюта на откритата сцена на Царевец на великотърновската детска балетна школа „Класика“, която в рамките на новата фестивална програма „Сцена на вековете – Поглед към бъдещето“, представи своя спектакъл „Лешникотрошачката“. За детската и младежка публика бе представлението „Пепеляшка“ на вокална група ‘’Бон-Бон Мюзик’’ – София.
Част от „Сцена на вековете – Поглед към бъдещето“ бе и първият у нас майсторски клас на световната оперна прима проф. Красимира Стоянова през който преминаха 13 млади оперни изпълнители от България, Македония и Австрия и 7 участници-слушатели.

Жанрово многообразна бе и съпътстващата програма на фестивала, която бе представена в Летния театър на Старата столица.

Фестивал „Сцена на вековете“ е най-дългогодишния и устойчив културен проект на Община Велико Търново. Началото е поставено през 1985 г., по повод 800 години от въстанието на болярите Петър и Асен и създаването на Второто българско царство, с „Ивайло“ от Марин Големинов – първите оперни представления на открито в България.
От 2008 г. музикалният форум се провежда ежегодно през летните месеци. За изминалите години на откритата сцена на Царевец са представен над 100 от най-добрите световни и български оперни и балетни заглавия, оперети, мюзикъли и симфонични концерти и са се изявявали световноизвестни български и чуждестранни изпълнители, гостували са всички български опери и балетни трупи, както и Имперския руски балет.

От 2015 г. фестивалът е ежегоден носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ /EFFE LABEL/.

Престижното събитие се реализира с подкрепата на Регионален исторически музей-Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Поздравление по повод първия учебен ден на д-р Ивелина Гецова, кмет на Община Лясковец

Уважаеми учители, Най-сърдечно Ви поздравявам с първия учебен ден. Това е денят, в който всички се прекланяме пред духовното огнище...

Затвори