Share

Мерданският фестивал „Хайдушка песен“ записа най-успешното си издание в своята история

понеделник, 17 юни, 2024, 09:05ч.


448461306_846259724202994_2324466066596336092_n

Фестивалът „Хайдушка песен”, който мерданчани превърнаха в традиция се проведе тази година за дванадесети пореден път. Единственото по рода си събитие, посветено и възпяващо хайдутството, юначеството и българската хайдушка песен, се състоя в центъра на село Мерданя. Организатори от години са мерданското читалище „Развитие 1902” и кметство Мерданя, подкрепени от Община Лясковец и от местни спонсори. Тази година в организацията на най-големия празник в селото се включиха активно и Сдружение „Заедно за Мерданя“. Както обикновено откриването беше на площад „Свобода” и надпяването започна още в ранния преди обед, като старт на събора дадоха кметовете на Лясковец и Мерданя Васил Христов и Ваньо Ганев.

Тържественото откриване на празника започна под звуците на родопски гайди и с участието на домакините от читалището организатор. Поднесени бяха пред гости и мерданчани исторически сведения за хайдушкото движение и хайдушкия камък в Мерданя, които събира в своя книга в момента местният учител, писател и историк Петър Влахов.

Много самодейни състави изпяха избрани песни от репертоара си с хайдушка тематика в синхрон с празника. Хайдутството и мотиви от живота на българите по време на робството бе тематичното съдържание на изпълненията. Имаше и много колективи, представящи нашите красиви народни танци. В празника се включиха групи от Лясковска община, както и самодейци от общините Елена, Горна Оряховица, Великотърновска и Свищовска общини – общо над 300 творци, които пяха и танцуваха на мерданската сцена. Всички колективи си тръгнаха от събора с много впечатления и емоции и разбира се, с много подаръци – сувенири, плакети на фестивала, грамоти и с българския флаг.

В XII-ото издание на фестивала гости и мерданчани можеха да се насладят, освен на богата фолклорна програма, поднесена от самодейци, също и на професионалните изпълнения на гостуващата народна певица Владислава, на Трио „Родопски каба-гайди“ и на песенните изпълнения на младите хора от ВФ „Оренда“, с ръководител Аделина Колева, гр. Г. Оряховица. В празника участие записаха и Детско-юношеският фолклорен ансамбъл „Търновче“, националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“, гр. Котел и търновската Танцова формация „Боляри“.

За първи път в рамките на фестивала бе представено кулинарно шоу. Шеф Станимир Радичев приготви и нагости всички присъстващи с хайдушка гъбена чорба с ароматни билки, която вря в 230-литров казан. Красив фото кът във възрожденски стил беше изграден в непосредствена близост до мястото на фестивала, в който желаещите можеха да си направят безплатна фотосесия. Новост беше също и Алея на творческите занаяти, която представи красиви предмети, изработени с много любов към българското от сръчни майсторски ръце.

Фестивалът събра, освен самодейци, също и много гости, любители на българския фолклор и кулинария, и записа най-успешното си издание в своята 12-годишна история.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Бойко Борисов в Шереметя и Къпиново: Успеем ли да сформираме правителство, ще увеличим подкрепата от държавата за пострадали от бедствия

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще внесе предложение в НС, за да се помогне на хората след опустошителните градушки Председателят на...

Затвори