Share

Маргарита Попова подкрепя изготвянето на законопроект за старите български столици

петък, 1 юни, 2012, 22:02ч.


Вицепрезидентът Маргарита Попова подкрепя изготвянето на законопроект за старите български столици. Тя се включи в работна среща в Община Велико Търново с представители на местната власт от трите града – Велико Търново, Плиска и Преслав. Досега са проведени няколко срещи на работната група, която изготвя законопроекта и в която участват кметове, архитекти, юристи и експерти от трите общини.

В законопроекта ще се запише, че трите общини имат „особен статут” и като стари български столици за тях ще трябва да се полагат специални грижи както от страна на държата, така и от местната власт, коментира Маргарита Попова. Вицепрезидентът ще окаже експертна помощ при изготвянето на законопроекта и още през следващата седмица от президентската институция ще бъде излъчен представител, който ще се включи в заседанията на работната група.

Културно-историческото ни наследство трябва да се пази по подобаващ начин и този законопроект ще бъде от голямо значение за опазване на националната ни памет и гордост, подчерта вицепрезидентът. Попова прогнозира, че до края на тази година може да има готов първоначален вариант, който да се обсъжда и евентуално през следващата година законопроектът да бъде гласуван. Това може да стане на една тържествена сесия на Народното събрание във Велико Търново, допълни вицепрезидентът.

Днес Маргарита Попова се среща с великотърновски студенти във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и изнесе лекция на тема „Президентската институция и взаимодействието й с другите власти според Конституцията на Република България”. Преди това вицепрезидентът реши да изненада главния прокурор Борис Велчев като прекъсна негова лекция по Наказателно право във Великотърновския университет. Той от своя страна освободи студентите от своята лекция, за да присъстват на лекцията на вицепрезидента.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Министър Мирослав Найденов ще участва в кръгла маса за спора с гората във В. Търново

В понеделник, 4 юни 2012 г.,  министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще участва в кръгла маса за...

Затвори