Share

Лазарки не измениха на традицията и отново лазаруваха при местната власт в Лясковец

четвъртък, 25 апр., 2024, 15:19ч.


IMG_4268

Лазаруването е вълнуващ народен обичай, запазил и до днес своите първични белези. Благодарение на тях се разкрива значението на този празник като пролетен, момински, с характеристики и символика, утвърждаващи плодородието и кръговрата на живота.

Момичета от трети клас на СУ „Максим Райкович“ с учителки Недка Павлова и София Илиева пресъздадоха обичая в сградата на Община Лясковец, орисвайки кмета и екипа му за здраве и плодородие. Те изпълниха лазарските песни „Ой, Лазаре, Лазаре“, „Лаленце“, „Вила мома, Лазаре“, тропнаха хорце и рецитираха стихове, тематични с празника.

Кметът Васил Христов им благодари от името на всички, подари на малките моми сладки яйца и великденски заек и в кошничките на момичета и единствения момък, който ги придружаваше, бяха пуснати парички от всички присъстващи, в знак на благодарност за хубавите пожелания.

С предстоящия празник Лазаровден бяха зарадвани днес и общинските съветници в Лясковец. За втори път в рамките на един ден общинската сграда беше огласена от звънкия глас на момите, които наричаха за здраве, щастие и берекет.

Моминската група от ученички в трети и четвърти клас на началното училище в Лясковец „Цани Гинчев“ беше предвождана от учителките на децата Силвена Петрова и Галя Нотева. Те изпълниха песни – поздрав към всички и произнесоха авторски наричания. На местната власт децата благопожелаха: „Много пари за децата да има в хазната! Много реализирани проекти, много нови обекти, пари да пълнят банковите сметки! Здраве и благополучие да има при вас, всеки ден и час! На всички желаем дълголетие – поне по столетие!“ и много други интересни наричания. Подариха на председателя Добрев и на кмета Христов изработени от тях сувенири, тропнаха хорце и пожелаха весели празнични дни.

Момите бяха посрещнати от ръководството преди началото на заседание на Общински съвет-Лясковец. Председателят Сергей Добрев им благодари от името на всички, подари им послания за Лазаровден и обредността на празника, и ги почерпи със сладки лакомства. В кошничката на децата домакините пуснаха парички, в знак на благодарност за хубавите пожелания.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Ясни са всички имена на легендите за “звездния” мач, входът е свободен

Вече са ясни всички имената на легендите, които Георги Василев и Димитър Пенев ще пуснат на терена на стадион „Ивайло“...

Затвори