Share

Кандидатът за президент на ВМРО доц. Милен Михов поведе шествието на трабантчета

неделя, 7 Ное., 2021, 16:15ч.


DSC_7228

Кандидатът за президент на ВМРО доц. д-р Милен Михов и тази година води шествието на трабантчета. Дефилето премина триумфално по главните улици на старата столица и така членовете на великотърновския „Трабант клуб” отбелязаха рождения ден на прочутия немски автомобил.

„За съжаление и тази година не успяхме да проведем нашия трабант фест заради Коронавируса. Затова сега празнуваме скромно рождения ден на обичаната от нас марка автомобили и празникът преминава под мотото „Трабант“ пази от Ковид-19, но вие се ваксинирайте“, разказва доц. Милен Михов, който е председател на великотърновския „Трабант клуб“ и водач на кандидатската листа на воеводите.

„Преди 12 г. с Ивайло Антов на шега решихме да организираме трабант фест. Тогава го направихме само с приятели и без никакви средства, но със силната подкрепа на журналистите във Велико Търново. Получи се импровизирано и много красиво тържество по повод празника на старата столица – 22 март. Година след година, фестивалът се превърна в най-големият в България“, казва още доц. Михов и припомня, че 7 ноември е специална дата. Тя е свързана с Октомврийската революция, след която болшевиките идват на власт в Русия. В същия ден, през 1957 г., по идеологически причини в ГДР е пуснат първият автомобил, който трябва да се превърне в масов за Германия по аналог на фолксвагена в Западна Германия. „Няма как да не отпразнуваме рождения ден на трабанта, при положение, че тази кола е надживяла и СССР, и ГДР, има толкова дълга история и наистина е вечна“, допълва кандидатът за президент на ВМРО.
„Аз да допълня, че думата „трабант“ означава спътник и че последният произведен трабант е излязъл от заводите на 30 април 1991 г., при това с двигател на фолксваген. Над 3 300 000 трабанта са произведени за тези години, в България влизат някъде в началото на 60-те години и се продават успешно чак до 1989 г.“, включва се в разговора и Ивайло Антов, който е най-сериозният колекционер на тази марка автомобили в България.

DSC_7260

Най-гиздавият трабант обаче принадлежи на Камен Парашкевов. Всички части в автомобила са оригинални, оригинална е дори и боята. „Ами гледам си го. Вярна машина е, няма чупене, като свекърва е здрав. И понеже споменах свекърва, ще ти кажа, че две жени съм имал и два трабанта. Колите още са ми верни. Затова така съм го накиприл този трабант – да ми завиждам младите момчета“, казва Камен Парашкевов.

С трабант пикап в шествието се включи Тодор Колев, който разказва, че сам е превърнал обикновения си трабант в пикап. „Присъединих се към трабантаджиите, защото ми беше интересно с тях и защото имам къщичка на село, която трябваше да ремонтирам. Най-удобно се оказа да си купя трабант, защото минава отвсякъде и товари много. Регистриран е като товарен автомобил и в чужбина ходя с него, никога не ме е оставял на пътя“, показва вярната си кола Тодор Колев, докато към групата се присъединява и най-младият член на клуба Янко Стойчев. Той е трабантаджия от две години, но е запален по този автомобил отдавна. „Дядо ми ме направи почитател на тази марка. Сега, когато карам този автомобил, той ми навява спомени от детството и за дядо ми. Карам и други марки коли, но така, както се управлява трабант, не се управлява никоя друга кола. Голяма страст ми е“, категоричен е Янко Стойчев.

За около час малката колона с трабантчета успя да се превърне в истинска атракция по главните улици на Велико Търново. Участниците в шествието на няколко пъти трябваше да спират, за да се снимат с минувачите.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Станислав Стоянов и арх. Драгомир Йосифов с нова кауза – цялостна актуализация на недвижимото културно наследство на Велико Търново

Да бъде направено цялостно актуализиране на списъка с недвижимо културно наследство на Велико Търново. Около тази мащабна идея се обединяват...

Затвори