Share

Какви качества трябва да притежава успешният жокей?

четвъртък, 13 ян., 2022, 12:09ч.


259627754_4709042345826951_4835191097225667437_n

Конният спорт е доста далеч от културните традиции на България и затова вероятно е напълно непознат за масовата аудитория. Истината е, че въпреки широката употреба на коне от прабългарите преди много векове, това величествено животно така и не е оставило своята следа по родните земи, поне не и в такава степен, както на други места. В този контекст е любопитно да се разкаже малко и за ездачите в тези ожесточени надбягвания – тн. жокеи, за които информацията също е много оскъдна. А за да стане човек жокей определено са нужни изключително много личностни качества.

 

  1. Физически данни

 

Въпреки че популярността им у нас е доста спорна, редица от вас, дори и по пътя на логиката, могат да направят правилни заключения относно това каква структура трябва да има един жокей, за да може да се справя успешно със задачата. За разлика от други спортове, тук височината, голямото тегло и многото мускулна маса далеч не са от полза и по-скоро ще пречат на доброто ви представяне. Смята се, че тези ездачи трябва да са около 1.60 високи и с тегло от малко над 50 килограма. Това са физически параметри, които не се откриват лесно в днешно време, но пък очевидно имат запазено място именно за този вид надпревари. С тези габарити няма да се натоварва коня, а същевременно и аеродинамиката ще е оптимална – няма да има какво да стърчи над коня, за да забавя неговото движение.

 

  1. Търпение и хладнокръвие

 

Пътят към успеха никога не идва праволинейно или прекалено бързо. Както във всички други сфери на живота е нужно да проявим голяма доза търпение по време на израстването на коня и намирането на пътя към неговото опитомяване. Този процес е доста по-труден, в сравнение с това да омиротворим куче или котка, имайте предвид. Затова пък именно на конните надбягвания се залага в далеч по-голяма степен, за което може да научите тук. Ако желанието ви е обаче да стигнете нивото, при което и на вас ще се залага, то на първо място трябва да се заредите с постоянство и хладен разсъдък.

 

  1. Кураж и желание за победа

 

Каквото и да си говорим, да се качиш на кон само по себе си е преживяване, което не всеки човек би желал да си причини. Хората са наясно с необуздаността на това животно и затова притеснението изглежда оправдано. Сега представете си тръпката да трябва не само да се качите, но и да го яздите при развиваща се сериозна скорост. Изисква се известна смелост, за да се преглътне очевидната дебнеща опасност.

 

Не на последно място, всеки, който има надежди за голяма кариера като жокей, трябва да имате огромно желание за постигане на успех във всяко едно състезание. Тази енергия трябва да бъде предавана в инструкциите към коня, за да може резултатът да е на ниво. В същото време обаче имайте предвид, че поражението е естествена част от нещата, така че не бива да се вживявате безкрайно. Хладният ум и тук е от първостепенно значение.

 

Както виждате, пътят към жокейството е дълъг и трънлив, но може да бъде изпълнен и с невероятни радости, ако го желаете достатъчно силно.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Драматичен театър Ловеч и Явор Бахаров гостуват на великотърновска сцена с трагикомедия на Шекспир

Драматичният театър в Ловеч ще представи  пред великотърновската публика трагикомедията «Мяра за мяра» на Уилям Шекспир. Спектакълът ще се играе...

Затвори