Share

Как действа работата в чужбина на хората?

вторник, 22 мар., 2022, 13:07ч.


WhatsApp Image 2021-11-11 at 16.14.08 

Според проучвания, проведени от Университета Райс, Университата на Северна Каролина и всеизвестния Колумбийски университет, публикувани в Business Insider, работата в чужбина може да се окаже доста благоприятна за личностното израстване на човек. Това проучване обхваща приблизително 2000 студенти от различни краища на света, учещи и работещи извън своите родини. То установява, че тези студенти развиват по-голяма яснота за себе си. Те успяват да открият себе си, своите ценности и да си направят обективна оценка за културите, в които са живели.

От гледна точка на живота, прекарването на време в чужбина е „трансформиращо“. Всеки, който е живял в чужбина (или познава някой, който се е завърнал у дома след преживяване навън), знае колко дълбоко може да бъде това. Пътуването е безкраен процес на наблюдение, учене, отразяване, израстване и промяна.

Проучването разглежда и споделя, че животът и работата в чужбина могат да бъдат трансформиращи и от професионална гледна точка. Професионалното развитие може да скочи до небето за хората, които прекарват време в нова култура. Особено ако са отворени за нови преживявания и предизвикателства, които са неразделна част от прекарването на време извън дома.

Като се има предвид количеството и разнообразието от нови преживявания, които човек ще срещне, ще се бори и ще трябва да разбере как да реши, кара част от студентите в проучването да споделят доста интересни твърдение. Те казват, че да живееш и да работиш извън дома си в продължение на две години е равносилно на това да работиш в родината си 5 или дори 10 години. Едно е сигурно – опитът променя живота на хората, а интензивното развитие е неизбежно.

Погледнете го от тази гледна точка. Когато сте в домашна обстановка, се случват милион неща ежедневно, за които дори не обръщате внимание. Животът ви преминава на автопилот. Не се замисляте как да поръчате кафето си, на какъв език да проведете работната си среща, как да си запишете час за лекар, къде да платите сметките си, с какъв транспорт да стигнете до офиса и т.н.

Ако се намирате на работа в чужбина, животът на автопилот е невъзможен. Ще бъдете изправени пред различни бариери – езикови бариери, бариери относно как нещата се правят по различен начин в съответната държава и т.н. Тези малки ежедневни „спънки“ изискват да обръщате внимание дори и на най-малките детайли от рутинния ви живот. В резултат на това вашите умения за наблюдение и нивата на информираност се повишават драстично. Несъзнателно се сдобивате с вродено разбиране, че съществува повече от един начин за постигане на дадена цел – важна или незначителна. Тези умения са ключови за вашия професионален живот.

Този процес на професионално развитие не винаги протича гладко и това трябва да се счита за част от опита. Обучението често се случва след редица възходи и падения, включително фази на въодушевление и фрустрация, на щастие и депресия, на увереност и смирение, на изтощение и вълнение, на скука и свръхстимулация, както и на културни сблъсъци и приятни културни изненади. Да имаш упоритост и да продължаваш да тласкаш напред изисква високи нива на постоянство, устойчивост, адаптивност и гъвкавост – всички качества, между впрочем, които се търсят в една лидерска фигура!

Така че, ако търсите тласък за професионалното си развитие и имате желанието и способността да се поставите в ситуация, която ще ви предизвика по нови начини, воденето на живот и работа в чужбина може да бъдат точното решение за вас. Те най-вероятно ще доведат до силно личностно развитие, което ще се изрази както в професионален план, така и в самосъзнателен. Несъмнено ще развиете доста ценни качества, между които самосъзнание, размисъл, устойчивост, гъвкавост, креативност и адапативност. Този път определен не е лесен, но си заслужава!

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Поздрав от народните представители от ГЕРБ за Празника на Велико Търново

Уважаеми великотърновци, Уважаеми гости на Старата столица, 22 март – Празникът на Велико Търново, отдавна е надхвърлил границите на старопрестолния...

Затвори