Share

Как да изберем правилните обувки за лов?

сряда, 26 ян., 2022, 12:33ч.


272062491_3182722825385638_7170330571614006501_n

Каква екипировка ще изберем за лов е не по-маловажен въпрос от това с какво оръжие ще тръгнем за същия. Тъй като преследването на дивеч е занимание на открито, а през по-голямата част от активния сезон е студено и/или влажно, то трябва да се замислим сериозно и как ще бъдем облечени и обути.

“Но не може ли да сложим по-вехти дрехи и онези стари кубинки, които стоят в килера от 5 години?” Не че не може, могат да се използват, разбира се, и стари ботуши, и износената ватенка, само че рискът е за наша сметка. А когато купим подходящите обувки за лов, разбираме всъщност каква е разликата между тях и това да сложим каквото и да е на краката си.

Има няколко фактора, които трябва да имаме предвид, когато търсим ботуши, боти, маратонки или дори сандали за излет в гората.

Първо, трябва да сме наясно, че не всеки модел ще ни пасне идеално. Трябва да избираме обувки за лов според собствените си индивидуални предпочитания, а не да следваме модата или дори препоръките на опитни ловци. Възможно е страхотни ботуши за преследване на дивеч, които са предпочитани и възхвалявани от мнозина, просто да не ни подхождат.

И второ, обувките трябва да са съобразени освен със сезона, за което е логично да се сетим още при въпроса в заглавието, така и с целта и същината на излета. С други думи, има съществено значение дали ще прекараме часове наред в седнало, или статично положение, или през повечето време ще сме в движение.

 

Кои са основните фактори, които трябва да имаме предвид?

Да се насочим към конкретните качества, които трябва да притежава ловната обувка. Описаните може би не изчерпват факторите, които да вземем предвид, но със сигурност са сред най-важните:

 

  • Удобство – както при статична поза, така и при движение;
  • Топлоизолация;
  • Водонепромокаемост;
  • Вентилация.

 

Могат ли всички тези неща да се открият в чифт обувки за лов? Възможно е, разбира се, ако избираме от реномиран магазин, където освен да похарчим парите си, ще получим и добри съвети относно съответните ботуши или маратонки, които са ни нужни спрямо целта и сезона.

Нека да започнем от комфорта. Абсолютно задължително условие е да си вземем удобни обувки и то не само защото рискуваме да развалим удоволствието си от излета. Неподходящ за нашите крака модел може не само да ни донесе неприятни усещания, но и да повлияе на резултата от преследването на дивеч. А и продължителното носене на неудобни за нас обувки има своите последствия за здравето, като освен това може да се окаже фактор, който да ни попречи да се придвижваме достатъчно бързо и гъвкаво – в някои случаи това е особено важно.

Освен това, при избора на обувки за лов трябва да си дадем сметка в какъв сезон ще ги използваме. Ако е през зимата, трябва да пробваме с вълнен чорап, т.е. с такъв, с какъвто се предполага, че ще бъдем обути в гората. Ако правим пробата с тънки чорапи, можем да придобием грешна представа и да вземем по-малък размер от нужния ни, а да разберем за несполучливия си избор, когато вече е късно.

 

Трябва да стъпваме здраво, необходима ни е стабилност

Обувките за лов трябва да бъдат с твърда подметка – това едва ли би било подложено на съмнение от когото и да е. Вярно е, че се продават и сандали за това занимание, но и те са по-здрави и издръжливи от обикновените модели, а освен това е ясно, че са пригодени за употреба в рамките на кратък интервал от годината. Избирайте модели с твърда подметка и релеф за по-добро сцепление, особено във влажни условия.

Топлоизолацията и вентилацията са фактори, които също трябва да вземем под внимание. Когато ловът е свързан с повече време в статично положение, особено през зимата, то е силно препоръчително да изберем ботуши с висока степен на изолация. Ако се използват обувки със синтетичния материал Thinsulate, измерването се осъществява в грамове, казано възможно най-опростено. Ботуши над 400 грама са добре изолирани, а над 800 са подходящи и за суровите зимни условия.

Когато пък излетът е свързан с повече движение, то е добре обувките да имат достатъчно дишаемост. Измерва се в грамове на квадратен метър на база 24 часа, като стойностите е препоръчително да бъдат 5-цифрени.

Ключово е да запазим краката си защитени от студа, но също така и от влагата. Затова обувките за лов задължително трябва да имат висока степен на непромокаемост. Качествените модели са създадени така, че да имат няколко слоя, за да предпазват стъпалото, глезените и прасеца от намокряне. Естествено, при натрупал сняг трябва да се насочим към високи ботуши, ако се налага да газим в преспите.

Нито един от изброените фактори не е маловажен – всяка спецификация има своето значение. Ако смятаме да превърнем лова в постоянно хоби, а не в инцидентен случай, то е вън от всякакво съмнение, че трябва да се погрижим на ниво по отношение на това как ще бъдем обути. А решаването на този въпрос всъщност съвсем не излиза толкова скъпо.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Героите на Чудомир оживяват в новия спектакъл „Не сме от тях“ на великотърновския театър

Вечните герои на Чудомир ще оживеят на сцената на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Артистите от драматичния състав...

Затвори